Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Atleti České Lípy na "republice" ve vícebojích

Archiv

Závodu se zúčastnili i závodníci z  České Lípy, Cvikova a Nového Boru  V pátek měl AC Česká Lípa v soutěži starší žákyně Veroniku Süssnerovou a Báru Vachtovou. Statečný boj svedla Veronika Süssnerová. Nejprve si vylepšila osobní rekord na překážkách a především na výšce, kde zdolala vynikajících 151 cm. Pokračovala tradičně výbornou koulí, v dálce a běhu na 800 m asi Veronika chtěla ještě trochu víc, ale ve víceboji síly ubývají a ne ve všem si lze udělat osobní rekord. Každopádně v pětiboji to rekord byl, a to nejen osobní, ale i oddílový, který má nyní hodnotu  2822 bodů. Výborně si vedla i Bára Vachtová. Získala  2099 bodů a byl to její první start v takovémto závodě a zkušenosti, které zde nasbírala, ještě bohatě zúročí. V kategorii dorostenek závodila Lucie Kalousková a také ona vylepšila vlastní oddílový rekord 2757, a i když to stačilo až na 15. místo, předvedla velice kvalitní výkon.
V sobotu absolvovaly svoji soutěž juniorky. Velice dobře si vedla Bára Procházková, která obsadila 9. místo, když nasbírala v pěti disciplínách 2630 bodů.
Tento den zahájily soutěž i mužské kategorie, které měly na pořadu sedmiboj. Svoji soutěž dokončily třemi disciplínami v neděli. Českolipský Michal Šenfeld absolvoval víceboj skvěle, proložil ho několika osobními rekordy  a nakonec skončil osmý se ziskem 4041 bodů. V kategori mužů poprvé startoval loňský juniorský medailista Jakub Janda ze Cvikováčku Cvikov a ani mezi muži se neztratil - v 21členném poli obsadil pěkné 11. místo a získal 4569 bodů.
Úspěch je o to cennější, že víceboje jsou v Čechách v kurzu a konkurence je velmi kvalitní. O významu mistrovství svědčilo i to, že v hale po celou dobu působili v roli trenérů i Tomáš Dvořák z Dukly Praha, současný trenér Báry Špotákové Rudolf Černý, či její otec, jablonecký trenér František Špoták, a své kolegy přišel povzbudit i zraněný Roman Šebrle s celou rodinou.
A zatímco v neděli sváděli vícebojaři několikahodinovou bitvu ve skoku o tyči, bojovali o tituly na 200 m dlouhém ovále mladí chodci a chodkyně. Mistrovství je vypsáno pro žactvo, dorost a juniorstvo a ve všech dívčích kategoriích vládnou v posledních letech závodnice, které spolupracují s novoborským trenérem Petrem Choděrou a závodí na Českolipsku či v jeho blízkém okolí. Všechna děvčata absolvovala trať 3000 m dlouhou. V kategorii žákyň se rozpoutal sestrovražedný boj mezi Eliškou a Anežkou Drahotovými z TJ Rumburk. Lepší byla Eliška, která tuto trať zvládla za 15:54.08. O třetí místo se poprala Adéla Frydrychová z AC Česká Lípa s Olgou Půčkovou z Jiskry Nový Bor. Dlouho to vypadalo, že Olga vrátí Adéle porážku z krajského přeboru, ale Adéla měla v závěru více sil a v cílové rovince vybojovala bronz pro Českou Lípu. V kategorii dorostenek jednoznačně splnila očekávání Barbora Havranová z Jiskry Nový Bor a zvítězila s pohodlným náskokem. V kategorii juniorek je nyní konkurence slabá, a tak Hana Svitáková splnila papírovou povinnost a ve své kategorii víc než jasně zvítězila. Bonusem navíc bylo vylepšení osobního rekordu a společná fotografie s přihlížejícím světovým rekordmanem Romanem Šebrlem.
Jediným mužským zástupcem z Českolipska byl na chodeckém mistrovství junior Matěj Nuska z Jablonného v Podještědí, který si ve velmi kvalitním závodu na 5000 m došel pro 8. místo v novém osobním rekordu 27:48.54 min.
Dalším závodem bude halové mistrovství ČR dorostu a juniorů v zbývajících disciplínách. I když i zde budou viset medaile vysoko, početné pole závodníků z Českolipska se bude snažit nějakou přivézt.