Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Bude se kácet opět pod rouškou noci?

Archiv

Městu již za dřívější nepovolené pokácení topolů hrozí až půlmilionová pokuta od ČIŽP v Liberci. Hudaková tam ve středu jede na jednání.


"Řeknu, ať nám k pokutě rovnou připočítají další tři topoly, nemůžeme prostě udělat nic jiného, než je porazit," prohlásila starostka.


Podle vedoucí inspektorky liberecké ČIŽP Hany Kolářové město dalším kácením poruší zákaz a riskuje pokutu až jeden milion korun.


"Kdybych se dozvěděla, kdy Zákupy chtějí topoly odstranit, musela bych vyzvat policisty, aby kácení zabránili. Obavy města ze ztráty dotace chápu, ale zákony porušovat nelze," podotkla Kolářová.


"Potřebujeme porazit ještě tři topoly, abychom mohli postavit vrata. Pokud bychom s kácením čekali až do rozhodnutí Krajského úřadu, nestihli bychom kolaudaci a na dotaci ztratili nárok," uvedla Hudaková.


Byla by nerada, aby pak především zákupské děti ztratily šanci sportovat a zábavu hledaly například v alkoholu nebo drogách. Radnice na pokyn odboru životního prostředí Krajského úřadu v Liberci musela nyní na Stavebním úřadu v Zákupech začít nové řízení o povolení k pokácení topolů. Při předešlém řízení totiž nepožádala o vyjádření Hnutí Duha, jež proti poražení stromů protestuje.


"Ve středu se na Duhu obrátíme. Stavební úřad sice kácení znovu povolí, ale předpokládáme, že se ochránci přírody proti poražení topolů zřejmě příští týden odvolají ke krajskému úřadu a řízení se protáhne," prohlásila Hudaková.


Miroslav Lomič z Hnutí Duha její domněnku potvrdil. Pokácení vzrostlých stromů povolil Stavební úřad v Zákupech 27. září. Předtím podle Hudakové s likvidací stromů souhlasili odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny v Ústí nad Labem. Proti se ale postavili lidé ze Zákupské iniciativy a Hnutí Duha. Radnice přesto v pátek 8. října nechala porazit 30 z více než 100 topolů. Souhlas stavebního úřadu ale tehdy ještě nenabyl právní moci.


"Topoly do přírody v Zákupech patří, v otevřené krajině slouží jako větrolamy a dávají příjemný stín," prohlásil předseda Zákupské iniciativy Dušan Skočík.