Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Česká Lípa zvýší regulovaný nájem v městských bytech na maximum

Archiv

Například nájemníkovi ve dvoupokojovém bytě první kategorie se nájemné zvýší o více než 60 procent ze současných 1600 korun na zhruba 2600 korun měsíčně. Přesto bude stále regulované nájemné nižší než nájem v nových městských bytech nebo v bytech s tržními nájmy, řekl dnes novinářům českolipský místostarosta Jan Stejskal.


Česká Lípa většinu bytového fondu v minulých letech prodala a ve vlastnictví jí zůstalo 461 bytů. "Regulované nájmy jsou však jen ve 162 z nich," řekl Stejskal. Například v nedávno dokončených městských bytech postavených se státní dotací platí obyvatelé 55 korun za metr čtvereční. Nájem ve srovnatelném dvoupokojovém bytě tam stojí přes 3000 korun, tržní nájem je ve čtyřicetitisícovém městě zhruba dvojnásobný.


Peníze utržené na nájemném investuje podle Stejskala město do oprav a údržby svého bytového fondu. "S výstavbou nových bytů nepočítáme, zájem o ně je minimální. Česká Lípa má nejmladší bytový fond v kraji, většina bytů tam byla postavena v 70. a 80. letech minulého století. Nabídka volných bytů je poměrně velká a třípokojový byt na panelovém sídlišti lze pořídit za zhruba 700.000 korun. V Liberci stojí dvojnásobek. "Ve městě je zájem hlavně o individuální rodinnou výstavbu, připravujeme proto pozemky pro rodinné domy," dodal Stejskal.


Česká Lípa není v Libereckém kraji jediným městem, kde se regulované nájemné zdraží o maximum, této možnosti využila většina měst. Od Nového roku zdraží bydlení v Liberci, Jablonci i Turnově. Třeba v Semilech čeká obyvatele městských bytů příští rok hned dvojí zdražení. Nájemníci v padesátimetrovém bytě první kategorie zaplatí od ledna o 330 korun měsíčně víc a od prosince si připlatí dalších 200 korun. Cena za metr čtvereční se zvýší ze současných 22,44 Kč na 33,05 Kč. "Ve srovnání s tržním nájemným, které je v Semilech asi 70 korun, však stále bude nájem v městských bytech poloviční," řekl semilský starosta Jan Farský.