Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Další kauza téměř u konce

Archiv

Jiří Ševčík by měl strávit ve vězení s ostrahou šest let a Vladimír Matěcha pět let. Ševčík i Matěchova obhájkyně se však proti rozsudku odvolali.


"Jsem nevinný," prohlásil Ševčík.


Prvního z únosců, Petra Jandu z České Lípy, soudkyně již předloni poslala do vězení na deset let. Ševčíka a Matěchu však tehdy obžaloby zprostila kvůli nedostatku důkazů.


"Jandu unesená žena bezpečně poznala podle hlasu a vypovídali proti němu i svědci. Žádný přímý důkaz pro vinu dalších dvou obžalovaných se soudu získat nepodařilo," uvedla v roce 2002 předsedkyně senátu.


Státní zástupce se proti rozsudku odvolal a Vrchní soud v Praze vrátil případ Krajskému soudu v Liberci k novému projednání. Výpovědi v obnoveném procesu podle soudkyně Ševčíka a Matěchu usvědčily.


Únos Petkovové se odehrál 31. října 2000 před domem jejího otce v liberecké Husově ulici. Pachatelé s pomocí přenosné dopravní značky vylákali ženu ven z jejího auta. Když vystoupila, v maskách ji přepadli, povalili na zem, udeřili tupým předmětem a svázali. Oči jí zalepili páskou a omámili ji. Pak Petkovovou naložili do jejího auta a odvezli do Jizerských hor. Tam ji věznili především v Jizerské chatě v Rudolfově a na další soukromé rekreační chalupě. V zajetí prožila 27 dní. Únosci mezitím vyjednávali s rodinou Petkovové o výkupném. Podle obžaloby chtěli po manželovi unesené ženy zhruba deset milionů korun v českých bankovkách a německých markách. Nedostali ale nic a ženu vyvezli za německou hranici, kde ji propustili.