Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Další mladí vrazi

Archiv

Podle krajské policejní mluvčí z Ústí nad Labem jsou pachateli patnáctiletý chlapec z Českolipska a šestnáctiletý z Košic. Na muže se vrhli, vytrhli mu peněženku, strčili ho do vody a dál se o něj nezajímali, uvedla. Oba chlapci byli obviněni z loupeže s následkem smrti, za což by jim hrozil trest odnětí svobody na deset až patnáct let. U mladistvých pachatelů se ale trestní sazba snižuje na polovinu. Soud už na oba mladíky uvalil vazbu. Utonulého našli druhý den po činu vodní lyžaři, kteří na rybníku trénovali. Po vytažení těla se zdálo, že muž zemřel nešťastnou náhodou. Na místě se totiž nenašly žádné stopy po násilí. To, že muž neskončil ve vodě dobrovolně, neodhalila ani soudní pitva.


"Ta pouze stanovila jako příčinu úmrtí udušení při utonutí," uvedla policejní mluvčí.


Podle důvěryhodného zdroje, který je s případem podrobně obeznámený, však u sebe mrtvý neměl věci, které si s sebou bral z domova. Policisté u něj nenašli ani klíče a ani peníze. Do restaurace "Uran" šel přitom s tisícem korun. To v nich vzbudilo podezření, že se muž stal obětí násilí. Pachatelé si ho zřejmě vytipovali v hospodě při placení.


Kvůli zvyšujícímu se počtu násilných trestných činů páchaných mladistvými se už začalo hovořit o nutnosti vytvořit pro ně specializovaný ústav. Násilné kriminality se ale začínají dopouštět i nezletilé děti, tedy ty, jimž dosud nebylo 15 let. V souvislosti s tímto problémem politici uvažují o snížení hranice trestní odpovědnosti.