Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

29/2019

Léto končí a na dveře už klepe podzimní nabídka kulturních akcí.

Je tomu necelý týden, co se začaly prodávat vstupenky a permanentky na 43. ročník Českolipského divadelního podzimu. Nakupovat můžete zde, dokonce si můžete pořídit i e-vstupenky a platit z pohodlí domova kartou.

Čeká nás opět pestrá směsice. Počínaje tradiční premiérou DK Jirásek (tentokrát v podobě Hamleta), přes nový cirkus, nejlepší kousky posledního ročníku Jiráskova Hronova po vystoupení špičky slam poetry. Nechybějí představení pro školy nebo workshop.

Ještě před Divadelním podzimem se rozjede Lípa Musica (vlastně už rozjela pátečním prologem). Nabídne dvacet dva představení na patnácti různých místech Libereckého, Ústeckého kraje a také nedalekého Saska. Letošní novinkou je Českolipské abonmá, režijka na všechna představení, která se uskuteční přímo v České Lípě. Jde například o Svatováclavský koncert v kostele Mistra Jana Husa nebo představení mima Radima Vizváryho v Jiráskově divadle.

K oběma akcím se vrátím v dalších denících, určitě si neodpustím nějaká top ten.

Včera jsem se zúčastnil osmého ročníku festivalu Básníci ticha v Turnově. Je to sice za humny, ale s místními jsme se bavili o tom, že města jsou si hodně podobná, pořádají se v nich podobně nadšenecké akce, ale řada Turnovanů ani neví, kde Lípa je, a řada Českolipanů je na tom podobně, navíc si ještě plete Turnov s Trutnovem. Přitom je to hodina cesty, ten vojenský prostor mezi námi zkrátka udělal svoje.

Většina festivalůchtivých Českolipanů je u Dunaje na Banátu, tak já si dopřeji znovuobnovený Dunaj, legendární brněnskou kapelu.

Celkem vystoupilo šest kapel (mezi vystoupeními byly velké prostoje, ale zvukař možná i díky tomu odvedl skvělou práci).

Vše zahájili místní Snap Call s čistým jižanským rokem. Ty jsem v dotazníku doporučoval pro další ročník Všudybudu. Nejméně jsem znal slovenské Chiki Liki Tu-a, ale nakonec mě tato kapela bavila nejvíc. Byli vtipní, i když občas až moc. Prču si dělali z diváků, sami ze sebe, v jejich skladbách zaznívaly motivy třeba i Boney M. I ti by se mi v nějaký solidní čas na Všudybudu líbili.

 

 

Největší nářez přišel o půlnoci, když se na pódium naskládal Hudba Praha Band. Další z odnoží kultovní kapely. Slyšel jsem před roky jinou sestavu s Ambrožem, ale tahle měla o dost větší drajv. Kromě klasických pecek, včetně těch od Jasné páky, zahráli i dvě nové skladby. Někdo byl v extázi, jiný tvrdil, že už je to hudebně pražský lunapark. Mimochodem při zahájení pozdravili Trutnov.

Snapp Call

Dunaj

Dnes kolem poledne jsem se ještě zastavil v Jablonci, abych zavzpomínal, jak jsem se synem kočoval po atletických stadionech v okolí.

Atleti se zodpovědně ujali reprezentace České Lípy na Krajském přeboru družstev Libereckého kraje. Byla radost sledovat to kolektivní nadšení, obzvlášť když vše vrcholilo štafetami na 4 krát 400 metrů, které naši vyhráli v obou kategoriích.

Kompletní výsledky si můžete prohlédnout zde.