43/2017

Verze pro tisk |

Wellness v Maďarsku. Jsem menšinou ve své zemi. MHD jako politikum. Udrží si českolipský Pirát mandát?

Včera jsem deník nestihl. Poprvé v životě jsem si užil wellness pobyt. Žádná moje klasická honička od keše ke keši, desítky nachozených či nastoupených kilometrů. Válel jsem se  v bazénu, sauně nebo vířivce. V maďarském městě Tapolca. Popravdě nevím, proč jsem se podobným radovánkám tolik let vyhýbal. Kámoš říkal, že prostě stárnu. I když je pravda, že jsem ráno co ráno nemohl dospat, abych byl ve vodě první, a celý den jsem se si rozvrhoval tak, abych využil všechny procedury. A to nemluvím o jídle. Bufet ráno, bufet večer. Trochu s obavou jsem dnes stoupal na váhu.

Zase první

Balaton bez lidí má také své kouzlo

No, zakecávám to. Snažím se vyhnout tomu, abych napsal něco o svých dojmech z voleb. Jsem proevropský, už několik let se považuji více za Evropana než za Čecha. Rád bych platil eurem. Jsem havlista, ten současný pán hradu mě irituje. Rád učím děti přistěhovalců. Obdivuji Mašíny. Nemám rád nostalgii po starých dobrých časech socialismu (přestože rád vzpomínám na své dětství). Nevzrušuje mě zlevněné máslo. Babiš mi přijde jako sprostý, ulhaný týpek s podivnou minulostí. A po těchto volbách mám pocit, že jsem ve své zemi v menšině.

Počkám si na další vývoj. Přestože mi je Babiš nepříjemný, myslím si o něm, že je pragmatik a nevezme si do vlády Okamuru ani komunisty. To bude raději zkoušet menšinovou vládu. Dobře si uvědomuje, že všelidové hlasování nebo referendum je dvojsečná věc. Už existencionalista Kierkegaard naznačoval, že demokracie je jen totalitou většiny nad menšinou.

Ale co se vše dělo v Lípě?

Tomáš Martínek, jediný českolipský poslanec, je z všelijakých směrů vyzýván k rezignaci na svůj mandát. To se nám ti Piráti perou nějak brzy.

"Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl šetření dosavadního postupu města Česká Lípa při vytváření společného dopravního podniku se společností BusLine, a.s., a konstatoval, že neshledává důvody pro zahájení správního řízení z moci úřední." Tak vypadá úvod článku na městských stránkách.

Protikorupční server Oživení však celý problém vidí jinak a článek na městských stránkách považuje za manipulativní. Důvod, proč ÚOHS nezahájí správní řízení, je takový, že  ÚOHS rozhoduje až v situacích, kdy již došlo k porušení zákona, což se v tuto chvíli ještě ani stát nemohlo.

"Česká Lípa mohla využít otevřeného a nediskriminačního řízení, ve kterém by mezi více konkurenty na trhu hledala nejvhodnějšího smluvního partnera. Bohužel zvolila způsob, který jí nabídla sama společnost BusLine a.s. a který lze považovat za diskriminační vůči ostatním dopravcům. K tomuto postupu nevidíme sebemenší důvody a všem zastupitelům jsme napsali výzvu, aby od svého záměru ustoupili. Cítíme, že případné rozšíření této praxe by vedlo k zásadnímu narušení trhu, obcházení zákona a zvýhodňování zejména velkých hráčů na trhu," píše se na stránkách Oživení. Celý článek je zde.    

Ještě neskončil spor s minulým dopravcem a už se stává problémem spor o toho budoucího. Přiznávám, že tomu moc nerozumím, určitě bude platit tradiční, co právník, to jiný výklad, ale přijde mi stále nejférovější udělat klasické výběrko.

Minulý týden jsem vyrazil za kulturou jen jednou. Zajel jsem do Cvikova, kde se v Kulturním centru Sever koná výstava Českolipačky Báry Mackové s názvem Rychlost světla. Výstava je to zatím nevyzrálá, rozevlátá, plná studií, ale chce se mi věřit, že jsem byl u začátku něčeho mnohem většího. Sešlo se nás asi padesát. Když pojedete kolem, můžete si udělat svůj názor do konce listopadu.

Heloween v posledních dnech válcuje Svátek všech svatých. My to v laborce pojali po svém.

Nahoru