Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

50/2017

Knihy s českolipskými stopami. Alej roku je u Dubé. Gymnazisté by volili Drahoše, učni Zemana. Kolik lidí v Lípě je v exekuci? Bude referendum jen vyhozenými penězi?

Pondělí

Byl jsem pozván na oficiální křest románu Felixe Booma s názvem Plán umírání. Autor, vlastním jménem Pavel Skramlík (ročník 1950), se v březnu tohoto roku vrátil zpět do města svého dětství, do České Lípy. Jako hosty pozval především své učitele z gymnázia. Když jsem přišel, mluvil dlouze bývalý starosta Zdeněk Pokorný, který mimo jiné připomněl spisovatelův bohatý život, v němž nechybí takové zážitky jako pobyt v minkovické věznici.

Domů jsem si odnesl křtěný román, ke kterému jsem si ještě přikoupil Kiosek na pláži. Očekávám, že v dílech objevím Lípu. Ke čtení jsem se však ještě nedostal, snad o Vánocích přinesu další informace.   

Úterý

Alejí roku 2017 se podle hlasujících stala ta podél Staré Husí cesty mezi Dřevčicemi a Skalkou nedaleko Dubé. Alej nezaujala stářím ani krásou, ale svým příběhem. Takto ji autor nominace (Jaromír Henzl) představil: „Ještě před pár lety byla část prastaré obchodní stezky, která se mezi obcemi Dřevčice a Skalka nazývala Husí cesta (Gans Weg), zarostlá neprostupným křovím a rozoraná v poli. Když se parta nadšenců rozhodla s podporou města Dubá (vlastníka cesty) tuto zaniklou část obnovit, vznikla otázka, jak zafixovat trasu v polním úseku. A tak vznikla alej na Staré Husí cestě. A nejen z historického pohledu je alej zvláštní – byla vybudována bez čerpání jakýchkoliv dotací neformálním sdružením milovníků zdejší krajiny, pocházejících z mnoha koutů republiky. Každý stromek je označen svým "vlastníkem", který si stromek zasadil a uhradil veškeré náklady s výsadbou spojené. A i nadále se dobrovolníci scházejí při údržbě aleje i celé cesty na pravidelných brigádách. Alej tvoří čtyři páteřní duby a 59 ovocných stromů složených ze 17 starých odrůd jabloní, hrušní, slivoní, třešní a višní.“

Pro zajímavost: v roce 2014 byla v Libereckém kraji nejúspěšnější Valdštejnská lipová alej u Zahrádek, v roce 2013 alej Křížové cesty ve Cvikově. Více se můžete dočíst zde.

Středa

V úterý 12. a středu 13. prosince proběhly na 397 středních školách po celé České republice Studentské volby, které již poosmé organizoval Člověk v tísni v rámci svého vzdělávacího programu JSNS (Jeden svět na školách).

Celkově zvítězil Jiří Drahoš s 33,59 procenty hlasů, druhý skončil Miloš Zeman (19,95 %). Mě ani tak nepřekvapily celkové výsledky, jako rozdíl mezi tím, jak volili studenti gymnázií a jak studenti učňáků. Netušil jsem, že společnost je takto polarizovaná i v této věkové kategorii. Jiří Drahoš totiž vyhrál jen u gymnazistů (45,44 %), na středních odborných školách a zejména na učňovských školách vyhrál Miloš Zeman (na učňácích 42,96 %).

Další pořadí celkově: 3. Marek Hilšer, 4. Pavel Fischer, 5. Michal Horáček, 6. Mirek Topolánek, 7. Jiří Hynek, 8. Petr Hannig, 9. Vratislav Kulhánek.

Čtvrtek

Trochu jsem přemýšlel, proč je společnost tolik polarizovaná. Zabloudil jsem na mapu exekucí. V Libereckém kraji je v exekuci 43 092 lidí, to je 11,64 % obyvatel nad 15 let. V samotné České Lípě 5 384 (17,25 %).

Investuji na Zonky, takže si denně čtu příběhy lidí, kteří chtějí úvěr. Nechápu například, proč někdo neváhá půjčit na skoro dvacetiprocentní úrok týpkovi, co si s příjmem 16 tisíc pořizuje audinu.

Pátek

V pátek jsem odcestoval mimo Lípu, takže jsem aspoň na dálku sledoval jednání zastupitelů. Mediálně nejvděčnější byly body, které se týkaly vyhlášení referenda. Nakonec bude a odpovídat budeme na více otázek, než jsme čekali.

Problémem bude, že místní referendum nebude ve stejném termínu jako prezidentské volby. Jestli jsem dobře pochopil poslední novelizaci zákona o místním referendu, pak je hranice platnosti stanovena na 35 % účasti všech oprávněných voličů. Rozhodnutí přijaté v referendu je závazné, pokud pro něj hlasovala většina hlasujících a nejméně 25 % všech oprávněných voličů, tedy i těch, kteří nevolili.

Takto budou pravděpodobně znít otázky:

1. Souhlasíte s tím, aby Město Česká Lípa provedlo zásadní rekonstrukci a přestavbu budovy Jiráskova divadla?

2. Souhlasíte s tím, aby Město Česká Lípa vybudovalo moderní, bezbariérovou knihovnu v prostoru tzv. Tilie na Jeřábkově náměstí?

3. Souhlasíte s tím, aby Město Česká Lípa rozšířilo stávající Sportareál a vybudovalo nerezový venkovní bazén s dohřívanou vodou o ploše 800 m2 v ulici Barvířská?

4. Souhlasíte s tím, aby město Česká Lípa vykoupilo od stávajícího vlastníka zbytek vyhořelého tzv. Kounicova domu v Berkově ulici a investovalo do jeho obnovy?

5. Souhlasíte s tím, aby město koupilo bývalou rozhlednu Štěpánka na Špičáku a přilehlé pozemky?

Bude to maso! Neumím si představit, že v neděli bude ochotných 35 % lidí jít volit. Obzvlášť, když část z nich po prezidentských volbách spáchá sebevraždu nebo se minimálně opije.

Sobota

Deník vydávám brzy ráno, abyste ještě mohli zaskočit do průjezdu v Moskevské ulici, kde Nadační fond Ozvěna pořádá druhý ročník Adventu s Ozvěnou. Byl jsem se podívat hned v sobotu. Je tam příjemná vánoční atmosféra, nealkoholický punč, dětská dílnička, cukroví, řada drobných dárku. A také výrobna českolipských kanálových triček. Každou utracenou korunou přispíváte na charitu. A o tom by ty Vánoce měly být!