Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

5/2018 – 3. část

Oběd se mi povedl, děkuji za optání. Hned po něm jsem zavolal dvěma členům volebních komisí, abych zjistil, jak to vypadá s účastí.

Trochu jsem si udělal obrázek už včera, když jsem odcházel z práce. Většinou v pátek odpoledne, když dolaboruji, převládají důchodci. Včera to bylo tak půl na půl, na gympl mířilo hodně mladých. I před mým okrskem bylo více lidí než obvykle. A dva okrsky, které jsem si ověřoval večer, hlásily 47 a 50 procent účast, to někdy nebývá ani dohromady se sobotou.

 A i dnes stále chodí další lidé. Hodně mladých a někteří, kteří prohlašují, že jsou u voleb poprvé.

A jaké je mé rozpoložení? Po čtvrteční debatě jsem byl pesimistou. Diskuse konečně měla úroveň a dokonce jsem ani nikde nezaznamenal, že by se měla veřejnoprávní televize zrušit, zakázat apod. Ale upřímně řečeno jsem měl lepší dojem ze Zemana, teda když jsem se na něj nedíval, protože jinak ten pohled hezký nebyl. To už bychom mohli rovnou příště nominovat do prvního kola i Masaryka s Benešem.

Zajímali by mě Drahošovi spolupracovníci. Po prvním kole jsem doufal, že ho někdo na setkání se Zemanem připraví, že mu někdo vysvětlí, jak důležité je dívat se do kamery atd. Asi mu jen poradili, že se má chovat agresivněji, čímž ale více voličů ztrácel, než získával. Naopak Zeman si seběhl jako nějaký záložník více dozadu a sám si sbíral balóny, které pak posílal do vápna.

Samozřejmě mě to nijak nezviklalo, více než debata mě ovlivnilo pět let Zemanova prezidentování. Stačil postoj k předvolební kampani.

Odmítal se účastnit debat před prvním kolem, jako by byl nasazený hráč přímo do finále. Jak by ty volby byly hezké, kdyby se jich neúčastnil, a lidé si mohli vybírat jen mezi těmi, co celé klání brali vážně.

Teď mi přišla SMS, že v jednom z okrsků v Lípě je účast přes dvě třetiny. Tak už i to považuji za vítězství, pokud v Lípě někde přijde taková účast.

Začínám být mírný optimista.

Další okrsek hlásí 61 procent.

Ozvu se hned po druhé hodině. První část je tady, druhá tady.