Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

5/2018 – 5. část

Právě se objevily první dva okrsky České Lípy. Optimismus mě přechází. Necelých 56 procent pro Zemana. A se třetím okrskem se to zase zhoršuje, 57,5 procent pro Zemana. Volební účast něco málo přes 54 procent.

V rámci republiky je po spočítání 13,20 procent okrsků volební účast skoro 64 procent.

Konečně dobrá zpráva. Chotovice: účast přes 77 procent, 57 procent pro Drahoše. To Kozly, na které jsem si minule zasedl, 68 procent pro Zemana. Radvanec 54 procent pro Drahoše. Slunečná 55 pro Drahoše. V Zákupech zatím jen jeden okrsek a 70 procent pro Zemana. Žandov po půlce okrsků 64 pro Zemana.

A co Pražáci? Zachrání to? Sečteno necelých pět procent okrsků a pro Drahoše skoro sedmdesát procent. Nakonec budeme muset spoléhat na Prahu, smutný příběh. Smutný příběh o polarizaci společnosti.

A co Brno? Sečteno pět procent a Drahoš vede o statistickou chybu.

14,45 - sečtena více než čtvrtina okrsků a Zeman má 56 procent. Sice se jeho náskok pomalu snižuje, ale má nálada je nyní spíše pesimistická. Lípa po sečtení třetiny okrsků prakticky kopíruje celostátní výsledek.

Kdyby o nás rozhodovali Češi žijící v cizině, bylo by to v pohodě. Tam Drahoš zatím vede s více než 82 procenty. Možná je to do budoucna k zamyšlení. O nás bez nás, na to jsme taky zvyklí. Třeba v už dopočítaném Irsku získal Drahoš hlasy 276 voličů (87,62 procenta).

Ale zpět do Čech. Přibylo modrých okresů - modro je kolem Prahy, východ našeho kraje. Ale také Ústí nad Orlicí, Brno a Plzeň. Nejvíce má Zeman na Karvinsku - přes sedmdesát procent.