Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

6/2019

O seriálu Most! se hojně diskutuje. Někteří na něj koukají jen jako na řachandu, jiní v něm vidí všelijaká společenská poselství. Mně se líbí svou nekorektností. Nebere si servítky. Tak se na tom svezu a dnes rozvinu „záchodové“ téma.

V Německu zvažují, že ve školách budou mít záchody pro třetí pohlaví (článek třeba zde). Dumal jsem, kolik studentů, které jsem učil, mělo problém se svou pohlavní identitou. Dvě studentky se za těch dvacet jedna let nechaly přeoperovat na studenta, jedna trpěla vzácným syndromem a nebylo u ní jasné, kterého je pohlaví, nicméně se cítila ženou. Nejsem si jist, že by bylo výhledově nutné pro tyto případy vyčleňovat speciální záchod. Mnohem více mi vadí, že na školních záchodech chybí intimita. S pochopením pouštím studenty na záchod o hodině, protože vím, že pro někoho je problém ulevit si v plechových budkách, ze kterých koukají nohy. Taky si vzpomínám, že na Špičáku byl jeden učitelský záchod, až nahoře u ředitelny, a já měl základnu ve druhém pavilonu. Za přestávku bych tam ani nedošel. Musel jsem chodit na žákovské. A jeden čas na žákovských nebyly u buněk dveře, protože je nějaký kretén prokopl. Některá řešení tady ani nebudu popisovat, protože je většina z vás určitě nechce číst. Je problém udržet si autoritu, když vás studenti načapou se spuštěnými kalhotami a vykulenýma očima.

V neděli jsem byl v Praze na koncertě, ve Foru Karlín. Krásné prostory vybudované ze staré továrny, skvěla akustika, všude maníci s tablety, kteří vás usazují na místa. A pak přijde přestávka a vy jdete na záchod. Na záchodech pisoáry bez jakékoliv přepážky, takže vás furt někdo okukuje, půlka lidí stojí a nic, protože nesnáší okukování. A když už někdo spustí, všude to cáká, mikrokapičky moči se odrážejí od porcelánu …  Na vstupence byl dress code, tak jsem se oháknul do nejnovějšího kvádra. Kolik ta přepážka může stát?

Chci tím říct, že pokud si chce někdo záchody dát do volebního programu, tak ať navrhne povinnost oddělovat jednotlivé pisoáry. Ať ve dvacátém prvním století zaručí studentům trochu intimity. A ano, ještě nedávno nám v hospodách stačil žlábek. Ano, pochopil jsem v Efezu, že ve starověku se z defekace nedělala taková věda. A třeba jsem zažil ve švýcarských moderních ubytovnách unisex záchody i koupelny. Napoprvé mě překvapilo, že jsem se ve sprše sešel s dívkou z vedlejšího pokoje, pak jsem si zvykl.

Jinak jsem ale tento týden neměl moc čas na hlubokomyslné úvahy. Začaly různé soutěže, takže jsem po večerech opravoval testy a laborky olympiády, ani pubquiz jsem kvůli tomu nestihl. A v pátek jsem jel s deseti studenty na Chemiklání – zajímavý souboj družstev ze středních škol Česka a Slovenska v řešení chemických rovnic a příkladů. Je tam neuvěřitelně inspirativní atmosféra, sejde se několik stovek studentů, kteří se mezi sebou baví o izotopech či Cannizzarově reakci. V rámci doprovodného programu jsem se zúčastnil skvělé přednášky s názvem Vývoj představ o polarizaci světla od prvních pokusů Bartholina do dnešních dnů. Měla ji Světlana Sajdlová, mimochodem původně Ruska (nekorektní poznámka pro ty, co všechny migranty, všechny Rusy či jakoukoliv skupinu hází do jednoho pytle).

A na závěr aspoň v krátkosti, co mě v Lípě a okolí zaujalo.

S napětím jsem očekával, jestli zastupitelé přiklepnou Petrovi Novákovi příspěvek na výjezd Českolipského dětského sboru do USA. Zajímalo mě to hlavně kvůli svým studentkám, protože z důvodu možnému výjezdu nepojedou se mnou na Expedici. Ale samozřejmě i kvůli aférce, kterou jsem svou nepozorností spustil, a kvůli tomu, že Petr Novák už není koaliční, ale opoziční zastupitel. Nakonec zastupitelé odsouhlasili částku 400 tisíc korun.

Mnohem důležitější však je, že byl schválen rozpočet města. Jednou otázkou jsem se k němu vrátil ještě v pravidelném minirozhovoru se starostkou. Tak vydržte do čtvrtka.

Ve středu 13. února se budou ve vojenském prostoru u Ploužnice odstřelovat tři komíny bývalé kotelny.

Českolipští hasiči měli napilno. Lípu zasmradil únik plynu a hořel byt na Slovance.

Takto například vypadá zpráva na facebookovém profilů Hasičů Nový Bor: Jednotce byl právě vyhlášen poplach k požáru výškové budovy v České Lípě, ulice Antonína Sovy, požár bytu v 3. patře, technika CAS 24 Volvo II, na místo vyjíždí větší počet JPO. 06:35/ Vyžádána další technika - CAS 24 Volvo I.