Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Hasiči bdí nad Českou Lípou z vršku

Archiv

Nová stanice profesionálních hasičů v České Lípě má umožnit včasnější zásahy u požárů. Díky výhodné poloze u hlavní silnice totiž mohou být hasiči na místě katastrof dříve, než tomu bylo dosud.


"Zatím jsme sídlili v centru města mezi třemi školami, kde chodila spousta dětí a parkovalo tam hodně aut. Výjezdy k zásahům provázely nejednou komplikace," uvedl velitel.


Z nové stanice se hasiči dostanou snadno přímo na hlavní silnici, jež vede na Nový Bor nebo na Prahu. Mnohem snadněji dorazí rovněž na všechna velká sídliště i do průmyslové zóny.


Stavba nové stanice se však zpozdila. Stavební podnik Ralsko se totiž dostal do konkurzu a nakonec od dokončení areálu úplně odstoupil. Rozlehlý komplex s garážemi a příjezdovou silnicí proto dostavěla firma Syner.


Podle Vakuly patří nová stanice k nejmodernějším v Česku. Velkých změn doznalo například operační středisko, které stálo čtyři miliony a je vybavené špičkovými technologiemi. Odpadly i potíže se stísněnými sklady, jež byly navíc ve dvou různých a vzdálených budovách. Nyní se hasiči také mnohem lépe dostanou k hasicím prostředkům a při výjezdu již nemusejí otevírat vrata ručně, neboť to za ně obstará technika.


Mluvčí hasičů v Libereckém kraji Karel Boháč uvedl, že současné stanice ve všech čtyřech bývalých okresních městech - Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a v Semilech - jsou v dobrém stavu a umožňují záchranářům kvalitní práci.


"Také většina menších pobočných stanic vyhovuje. Lepší zázemí bychom nutně potřebovali pouze pro jednotku v Jilemnici," dodal Boháč.