Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Houbař unikl smrti

Archiv

Muž se ze strže nemohl dostat sám ven, a když ho z ní hasiči vyprostili, byl již podchlazený a odřený na celém těle. Muž odešel do lesa ze své rekreační chalupy po čtvrté hodině odpolední. Když se do večera nevrátil, obrátila se jeho žena na souseda a ztraceného muže hledali v nejbližším okolí. Potom se soused sám vydal do míst, kam důchodce obvykle chodíval. Asi po dvou kilometrech ho objevil v Kozelské rokli, odkud slyšel volání o pomoc. Sám ho však z rokle nedokázal vynést, a tak přivolal záchranáře.


"K místu neštěstí jsme vyrazili po deváté hodině večer, pán bezmocně ležel ve strži s pokrčenýma nohama a s lehce poraněnou pánví a zády," uvedla mluvčí krajské záchranné služby Kristýna Fejfarová.


Podle ní by pád do rokle nemusel přežít, pokud by v ní zůstal po celou chladnou noc. Navíc jako dlouhodobě nemocný potřeboval pravidelně léky. Poté, co českolipští profesionální hasiči muže z rokle dostali, uložili ho na nosítka a šli s ním k sanitce těžkým terénem ve tmě zhruba 1,5 kilometru.


Jak podotkl známý mykolog z Libereckého kraje Zdeněk Pelda, úrazy v lese nejsou v létě ojedinělé. Houbaři i výletníci by si s sebou proto měli pokaždé brát mobilní telefon, aby dokázali co nejrychleji přivolat pomoc a určit co nejpřesněji prostor, kde leží například se zlomeninou nohy. Pelda zná bohužel případy, kdy lidi, jimž se stal v lese úraz, našli v lese mrtvé až v příštím roce.