Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Houby se na Českolipsku prodražují

Archiv

Pachatelům nahrálo, že řidiči zaparkovali své vozy na odlehlých místech, aby měli do lesa co nejblíže. Čtvrteční případy nebyly tento měsíc ojedinělé. Mluvčí připomněla také nedávné vloupání do auta houbařky, z níž zloděj sebral kabelku a doklady. Osmadvacetiletý houbař z Liberce u lesa dokonce marně hledal svou novou luxusní Škodu Superb.


"Lidé mnohdy bohužel zloděje ke krádeži vybízejí. Místo aby auto nechali někde v obci, kde na něj obyvatelé vidí, zajíždějí s ním na lesní cesty nebo dokonce na louky. Ve voze navíc nechávají peníze a cenné věci," upozornila mluvčí policie.


Majitel mercedesu z Prahy přišel ve čtvrtek odpoledne u obce Trávník o peněženku, platební kartu, klíče a další věci v celkové hodnotě 9 400 korun. Pachatel navíc rozbil u auta okno, a způsobil tak škodu za 10.800 korun.


Ještě hůře dopadl majitel auta z Liberce u vesnice Kunratice, kterému někdo rozbil u Škody Octavie Combi okno a kromě hotovosti se zmocnil rovněž platebních karet, osobních diářů a dokladů k vozidlu. Zloděj si odnesl i sluchátko pro nedoslýchavé. Škoda dosáhla 25.000 korun.


V letošní houbařské sezoně se na Českolipsku stalo auto na lesní cestě i terčem neobvyklého útoku. Neznámý vandal ho v červenci zdemoloval u obce Kozly. Škoda způsobená na čtyři dny staré octavii se pohybovala kolem 200.000 korun.


"Motorista nechal stát svůj vůz na zakázaném místě," dodala Baláková.


Z jeho auta zbyla ruina - mělo kromě jiného prosekanou střechu, kapotu i blatníky, propíchané gumy a rozmlácenou karoserii. V souvislosti s houbaři - motoristy lesníci upozorňují na velké nebezpečí, které kvůli špatně zaparkovaným vozům hrozí lesům a lidem v nich. Pokud by totiž v lese hořelo, bránila by bezohledně zaparkovaná auta v jízdě hasičům. Kdyby se zranili dřevorubci, měla by sanitka problémy včas se k nim dostat.