Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Hrad navštívilo tuto sezonu 20 tisíc lidí

Archiv

Do konce roku se ale hrad pro veřejnost přece jen otevře, a to těsně před Vánoci, kdy se tam uskuteční jarmark a řada koncertů. Hrad ze 13. století patří městu Česká Lípa. Dlouho uzavřená a zanedbávaná památka se pro veřejnost otevřela teprve loni. Má tak za sebou druhou sezonu.


"Zájem o hrad roste, letos tudy prošlo přes 20.000 lidí," poznamenal kastelán.


Dnešní program připomněl návštěvníkům minulost hradu i osobnosti, se kterými jsou památka i město samo spjaty. Na nádvoří tak mohli návštěvníci potkat Jindřicha z Lipé, ale také Bílou paní, která podle legendy hlídá poklad.


"Legendě o pokladu ale moc nevěřím, v posledních letech tu proběhl důkladný archeologický průzkum a ten by ho jistě odhalil," řekl Nárovec.


"I když tím největším pokladem je asi hrad sám," dodal.


Vodní hrad, postavený mocným rodem Ronovců, zažil ve své historii pohnuté chvíle - dobyli ho husité i Švédové. V roce 1957 vyčlenil stát 120.000 korun na konzervaci hradu. Tehdejší městský národní výbor ho však nechal odstřelit. Město nyní chce, aby se téměř zapomenutá památka stala místem oddechu. Do rekonstrukce, která trvá už osm let, proto investovalo přes deset milionů korun. Ani otevřením památky pro návštěvníky se práce nezastavily.


V letošním roce prodělala rekonstrukci zchátralá Branská věž, na opravu čeká i střecha a hlavně gotický most, který patří k nejstarším v Čechách. Přes zimu se bude podle kastelána pracovat i v interiérech. Areál chce město využívat nejen k pořádání městských slavností, ale i koncertů, divadelních představení, výstav či filmového festivalu.