Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Hygienici střeží bezpečí dětí

Archiv

V červenci již bylo uděleno několik pokut za porušování předpisů pro stravování dětí na letních táborech v Libereckém kraji. Největší dostal hostinský na Semilsku, do jehož restaurace chodily děti na jídlo. Za hrubé závady v kuchyni zaplatil 5000 korun. Žádné z dětí naštěstí nepostihly zdravotní problémy. Včera to řekla vedoucí semilského pracoviště Krajské hygienické stanice v Liberci Milena Bergerová.


"V kuchyni se křížil čistý provoz se špinavým. Pro vařenou zeleninu sloužila stejná pracovní plocha jako pro syrová vejce," dodala Bergerová.


V lednicích personál špatně skladoval potraviny, neodděloval druhy, které u sebe nesmějí být. Kontroloři našli rovněž prošlé koření nebo zamražené zbytky hotového jídla. V Libereckém kraji dostali pokuty také přímo pořadatelé několika letních táborů.


"Šlo o částky do výše 1000 korun," uvedla vedoucí odboru krajské hygienické stanice Jenny Bistraninová.


Kontroly prokázaly nevhodný způsob přípravy jídla, navíc hygienici objevili zboží s prošlou záruční dobou nebo mléčné výrobky skladované v teple. Narazili rovněž na potraviny chlazené v potoce či na umývání jahod pro přípravu koktejlu v nepřevařené nevyhovující vodě ze studny. Hygienici prověřovali rovněž zdravotnické zabezpečení táborů. Kromě jiného zjišťovali, jestli nemocné děti nepřicházejí do styku se zdravými, jak přesně se vedou zdravotní deníky a jaké je vybavení lékárniček.


"Žádné závažné nedostatky jsme nezaznamenali a navzdory deštivému chladnému počasí děti nestonaly častěji než v jiných letech," řekla Bistraninová.


V Libereckém kraji se předběžně o letošních prázdninách uskuteční 269 dětských táborů. Budou na 126 místech. Z nich 53 leží na Českolipsku, 32 na Semilsku, 27 na Liberecku a 14 na Jablonecku. Zúčastní se jich téměř 16.000 dětí. Za hrubé závady na táborech udělili hygienici v Libereckém kraji v minulých letech sankce ve výši až několik desítek tisíc korun. Loni potrestali pořadatele neohlášeného tábora ve Fojtce na Liberecku pokutou 50.000 korun. Zanedbal především zdravotní péči o děti.