Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Internet do každé knihovny ... a zadarmo!

Archiv

Vážení čtenáři,


 


rád bych Vás seznámil se záměrem Libereckého kraje zavést internet do všech veřejných knihoven v obcích Libereckého kraje. Podle našich průzkumů jsme zjistili, že dostupnost internetu pro obyvatele zejména v malých obcích Libereckého kraje je nedostatečná a pro mnohé je to finančně nedostupné. Také ne každá domácnost si může dovolit koupit počítač, a pokud jej už má, je stále poměrně drahé zřídit připojení a hradit z rodinného rozpočtu provoz internetu. Proto jsme přišli s řešením – rádi bychom v každé i té nejmenší obci zavedli internet ve veřejných obecních knihovnách, a to zdarma.


Projekt je už hotový a počítá se zřízením trvalého širokopásmového vysokorychlostního připojení (512/128 kbit/s) bez omezení, ale i s nákupem počítačů a příslušenství (zjistili jsme, že řada knihoven počítač dosud nemá), a s hrazením provozu. Celý projekt by stál třináct a půl milionu korun, z toho o polovinu požádáme o příspěvek Evropskou unii, dva miliony by zaplatil stát a přes milion by uhradil ze svého rozpočtu Liberecký kraj. Od každé obce se očekává, že zajistí kvalifikovanou obsluhu počítačů a přizpůsobí otevírací dobu v knihovnách zvýšenému zájmu návštěvníků o novou službu.


Už od příštího roku by si mohli chodit lidé do knihovny prohlížet na internetu nabídky volných míst, časem se určitě rozšíří elektronické vyřizování úředních záležitostí, malí podnikatelé ocení přehledy veřejných zakázek, které se zveřejňují na internetu, a řadu dalších užitečných informací. Jsem přesvědčen, že možnost užívat internet by měli mít všichni stejnou a měla by to být služba veřejná, tudíž zdarma. Projekt, který počítá se zavedením internetu do všech knihoven v Libereckém kraji počátkem září letošního roku schválili krajští radní a chceme s ním začít na začátku příštího roku. To už budou na Libereckém kraji noví zastupitelé a radní. Pokud budu znovu zvolen, rád bych tento projekt uskutečnil.


Jaroslav Zámečník, radní pro kulturu, památkovou péči, tělovýchovu, sport a cestovní ruch Libereckého kraje


jaroslav.zamecnik@kraj-lbc.cz