Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Iráčané sledovali volby v České Lípě

Archiv

Novinářům to dnes řekla členka Irácké národní rady a prozatímní vlády Saláma Chafadžíová.


"Máme velkou šanci vidět u vás volby v praxi," dodala.


Spolu se svými třemi kolegy navštívila volební místnost v Moskevské ulici ve středu města. Iráčané se zajímali o ověřování totožnosti voličů, prohlíželi si kandidátní listiny, ptali se na udělování preferenčních hlasů a na další věci z českého volebního systému.


V minulých dnech rovněž zjišťovali, jak vypadá předvolební kampaň. Ve čtvrtek se vydali do Liberce, kde vyvrcholila Modrá pouť ODS, při níž se kandidáti kromě jiného sami starali o zábavu především dětí. Iráčané se rovněž setkali s regionálními politiky z Libereckého kraje.


Podle Ondřeje Krutílka z Centra pro studium demokracie a kultury, jež se o pozvané Iráčany stará, studují další dvě skupiny volby ještě v Plzni a Českém Krumlově.


Celkem 11 účastníků poznávací mise vybíral v Iráku americký Mezinárodní republikánský institut. V České republice tráví Iráčané dva týdny. Irácké parlamentní volby by se podle ústřední volební komise měly konat 27. ledna příštího roku. Půjde v nich o 275 křesel přechodného parlamentu. Jeho hlavním úkolem bude připravit text nové ústavy, kterou musejí občané schválit v referendu. Volby, z nichž vzejde definitivní parlament i vláda, by se pak měly konat nejpozději do 31. prosince 2005.