Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Jeřáb dostával nový tomograf do nemocnice

Archiv

Od počátku dubna pak lékaři počítají s běžným provozem. S novým počítačovým tomografem (CT) se kvalita i rozsah vyšetření našich pacientů zásadně změní = zvýší a vyšetřování bude komfortnější.


Starý počítačový tomograf byl demontován a nový CT specialisté umístí do původního prostoru. Vysloužilý přístroj byl v provozu od února 1993. Jeho poruchy byly časté a následné opravy velice drahé. Po dobu výpadku tohoto vyšetření objednáváme hospitalizované pacienty do okolních nemocnic. Ambulantně objednáme jen neodkladné onkologické pacienty. V této souvislosti NsP děkuje všem za pochopení.


Výběrová komise jednala 7. 9. 2005 a zvolila mezi třemi nabídkami CT od firmy Toshiba. Nynější zdržení uvedení nového přístroje do provozu způsobilo odvolání jedné z firem, nespokojené s výsledkem výběru. Výběrovou komisi tvořili tři zástupci zastupitelstva Libereckého kraje, tři zástupci nemocnice a tři nezávislí experti (dva technicky zaměření + profesor radiologie MUDr. Vlastimil Válek, FN Brno Bohunice).


Podle primářky radiodiagnostického oddělení NsP Česká Lípa MUDr. Hany Čerbákové byly všechny nabízené přístroje velmi kvalitní a srovnatelné: „Toshiba dala nejvýhodnější nabídku v porovnání cena a užitná hodnota. Radiodiagnostické oddělení naší nemocnice provozuje angiografický komplet pro cévní vyšetření Toshiba již od roku 1996 s minimálními poruchami, to dokládá kvalitu servisu a pravidelných prohlídek,“ konstatuje primářka Čerbáková.


Podle primářky Čerbákové patří nové CT k nejmodernějším v okresních nemocnicích - i některých krajských – a zaručuje provoz na vysoké úrovni dalších deset let. „Výuka v nové technologii bude probíhat jednak průběžně na pracovištích vyššího typu a školitelé z Nizozemí budou po dobu jednoho týdne zde v nemocnici. Lékařský i laborantský personál, který zajistí provoz, je dostatečně erudovaný, s dostatečnou praxí a všichni se na nový přístroj těší,“ říká primářka Čerbáková. Jak dokládá, všichni lékaři jsou patřičně atestovaní (3x atestace II. stupně a 5x I. stupně), všichni laboranti absolvovali specializované pomaturitní studium.


Cena moderního CT vychází na 21 mil. Kč (z toho 16 mil. uhradí zřizovatel nemocnice – Liberecký kraj).