Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Kašna a morový sloup budou představeny veřejnosti

Archiv

"Oproti původním předpokladům restaurátoři například obnovili skryté zlacení na morovém sloupu a museli tam doplnit řadu chybějících kamenných prvků. Sloup i kašnu jsme navíc nově osvětlili," vysvětlila Kateřina Plecháčová, mluvčí města.


Slavnostní veřejné představení obnovených památek se uskuteční večer 28. října při příležitosti oslav 86. výročí založení Československa. Na obou historických stavbách se před rekonstrukcí rozpadaly kamenné i kovové prvky. Morový sloup Nejsvětější Trojice z roku 1681 a klasicistní kamennou kašnu z roku 1837 narušovaly obrůstající mechy a lišejníky. Památkám škodily také další rostliny. Navíc je během let poznamenal déšť, vítr a škodliviny z ovzduší.


Kašnu i sloup odborníci nejdříve důkladně očistili a vytmelili poničená místa. Restaurátoři památky rovněž barevně zaretušovali tak, aby připomínaly co nejvěrněji dobu, v níž vznikly. Díky závěrečné povrchové úpravě  sloup i kašna lépe odolají nepříznivým povětrnostním vlivům. Odborníci doporučili z morového sloupu sejmout sousoší, v němž objevili trhliny. Vzácná plastika skončí buď v budově radnice, nebo v depozitáři Vlastivědného muzea a galerie. Její repliku umístí restaurátoři na sloup v příštím roce.


Oprava morového sloupu si vyžádala 1,5 milionu korun a kašny 800 tisíc korun. Město obdrželo od ministerstva kultury dotaci jeden milion korun. Morový sloup se sochami světců, pocházejícími z konce 18. století, patří k nejvýznamnějším památkám ve městě. Společně s kašnou tvoří dominantu náměstí T. G. Masaryka.