Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Knihy regionu (4)

Archiv

Posledně jmenovaná edice přibližuje Českolipsko již ve dvou titulech. V roce 2007 to byl „Máchův kraj – Kokořínsko“ od Jiřiny Doležalové a Karla Uzla, který popisoval zajímavosti jižní části našeho okresu spolu s Kokořínskem, Dokskem, Ralskem i Dubskem.


V letošním roce následovala pak kniha „Máchův kraj – Českolipsko“, která se zaměřila spíše na sever našeho regionu a to včetně České Lípy,  na západě pak zahrnuje také část Děčínska a Litoměřicka. Trochu netypického průvodce, který útočí na čtenářovu zvědavost, ale zároveň mu předkládá historická fakta, informace o zajímavých lidech i pověsti, napsal velký znalec Českolipska, historik Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě pan Ladislav Smejkal. Návštěvníkům našeho kraje může kniha pomoci při výběru lokalit, které by si chtěli prohlédnout (např. Kamenický Šenov, Klíč, Panská skála, Slunečná, Horní Libchava, Volfartice, Kravaře, Stvolínky, Jezvé, Pihel, Sloup, Svojkov, Chotovice, Česká Lípa), obyvatelé jednotlivých míst a milovníci Českolipska si pak mohou porovnat své znalosti a názory s těmi autorovými. Knihu velmi dobře doplňuje množství historických fotografií a ilustrací.


V tisku také proběhla zpráva, že by našemu kraji měl být určen ještě další díl edice, který by se soustředil na Mimoň, Stráž pod Ralskem a Jablonné v Podještědí.
  
Oba tituly zájemci naleznou ve fondech půjčoven i poboček Městské knihovny Česká Lípa, v čítárně knihovny na náměstí T. G. Masaryka jsou pak stále k dispozici i prezenčně.



Doležalová, Jiřina, 1936-, Uzel, Karel. Máchův kraj - Kokořínsko. [Fotografie Petr Martinec].  1. vyd. Praha : Regia, 2007. 207 s. (Tajemné stezky). 1054/07. ISBN 978-80-86367-64-4.


Smejkal, Ladislav, 1946-. Máchův kraj - Českolipsko.  1. vyd. Praha : Regia, 2008. 190 s. (Tajemné stezky). ISBN 978-80-86367-65-1.