Dnes je 08. 09. 2024
svátek má Mariana

Pestrou mozaiku online pořadů složila Kultura i pro březen

Natočeno, odvysíláno, zhlédnuto. I tak by se dal popsat program, který v únoru spatřil světlo světa pod taktovkou Kultury Česká Lípa.

Organizace svůj program přesunula do virtuálního prostoru. Ve vlastní produkci natočila několik pořadů, které pak nabídla divákům na sociálních sítích. Bylo tak možné se nechat vtáhnout do děje komorní hořké komedie Tanga pro Ježíška Divadelního klubu Jirásek, virtuálně procestovat západ USA v cestovatelské přednášce nebo se roztančit v rytmech kapely Bigballs.

„Zpočátku jsme byli trochu nervózní, z toho, jak vše klapne, jaký bude výsledek a odezvy. Byla to pro nás naprosto nová zkušenost. Teď už si ale dovolím říct, že nervozita opadla, vše vyšlo a my máme radost z kladných ohlasů našich diváků i z úctyhodných téměř 4 tisíců zhlédnutí,“hodnotí ředitelka Kultury Česká Lípa, Tereza Vraná a dodává: „Kdo nestihl premiéry únorových pořadů, může se na ně podívat i zpětně. Stále jsou dostupné na našem facebookovém i YouTube profilu Kultura Česká Lípa, příspěvková organizace.“

Ta tři hesla uvedená na začátku by však klidně mohla být mottem i programu březnového. Opět už se pracuje na přípravě a natáčení dalších akcí, které přes sociální sítě doputují ke kulturním fanouškům přímo domů.

Myšleno bude tentokrát i na nejmenší diváky. Ti se mohou těšit na loutkovou pohádku Břichbulín aneb Cesta do země skřítků, která svou premiérou 13. března v 15 hodin naváže na tradici sobotních pohádek. Jejich rodičům a vůbec všem dospělým, zejména pak těm, kteří mají pocit, že se jim v životě nedaří, bude určena motivační přednáška na téma Jak porazit smůlu a neštěstí! Možné odpovědi na tyto otázky se pokusí najít Milan Doležal. Záznam, jenž bude stejně tak jako pohádka z komorního prostředí Centra textilního tisku, bude mít premiéru 24. března. Poslední z trojice březnových akcí bude skutečnou lahůdkou pro všechny milovníky literatury, zejména pak Milana Kundery. Literárně – hudebního pásma z jeho milostných básní doplněného o texty z románu Nesnesitelná lehkost bytí se zhostí Ivana Bufková, Helena Paszeková, Květa Menclová a Tomáš Hoskovec. To vše s živým hudebním doprovodem, natočeno z historických interiérů hradu Lipý. Tento výjimečný projekt s názvem Monology, který bude odvysílán předposlední březnový den, bude mít navíc premiéru jako takový.

„Myslím, že březnový program bude velmi rozmanitý a pestrý. Jsem ráda, že mám kolem sebe skvělý realizační tým, který neustále přichází s novými nápady, sestavuje dramaturgii a produkčně vše zajišťuje od začátku do konce,“ dodává ředitelka organizace.

Závěrem zbývá doplnit, že i na březnové akce si lze za symbolických 30,- Kč zakoupit dobrovolnou e-vstupenku na www.cl-kultura.cz. Všechny akce, jak už bylo několikrát zmíněno, bude možné naladit facebookovém a YouTube profilu Kultura Česká Lípa, příspěvková organizace, a to i po datu premiérového odvysílání. Malou výjimkou bude literární pásmo Monology, které bude dostupné pouze 24 hodin po premiéře z důvodu vysokých autorských poplatků, které se k dílu spisovatele vážou.

alt