Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Liberecký kraj zatím za pacienty zaplatil přes 13 milionů Kč

Archiv

Možnosti nechat za sebe platit využívají pacienti hlavně v lékárnách, kde za sebe nechává poplatek uhradit až 80 procent lidí. Liberecký kraj má v rezervě na poplatky 32 milionů korun, pokud zůstanou na současné úrovni, bude potřebovat asi 20 milionů. S úhradou počítá kraj i v příštím roce.


Liberecký kraj je zřizovatelem jen tří zdravotnických zařízení - nemocnice v Liberci a České Lípě a Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově na Českolipsku. Poplatky hradí od února i v lékárnách krajských nemocnic a od dubna mají na úhradu nárok také pacienti, kteří si léky kupují v nemocniční lékárně ve Frýdlantu, i ta patří Krajské nemocnici v Liberci. Zhruba 64 procent peněz z kraje směřuje do liberecké nemocnice, která je největším krajským zdravotnickým zařízením. Necelou čtvrtinu dostává nemocnice v České Lípě a zbylých 12 procent cvikovská léčebna.


"Pokud jde o poplatky za ošetření či hospitalizaci, tam této možnosti využívá asi polovina pacientů," řekla dnes ČTK mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Kittnerová. Bez problémů podle ní platí poplatky za ambulantní ošetření na pohotovosti pro dospělé a také na dalších frekventovaných pracovištích jako jsou úrazová a nebo interní ambulance. "Tam platí asi tři čtvrtiny pacientů a jen čtvrtina za sebe nechá poplatek uhradit kraj," dodala.


Liberecký kraj hradí poplatky za své pacienty 1. února. Lidé jen musí podepsat doklad, kterým uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a souhlasí s tím, že ho za ně uhradí kraj. Podpisem pacient souhlasí se zpracováním osobních údajů. VZP zatím tento způsob nenapadla. Úhradu poplatků prosadila ČSSD po loňských vítězných krajských volbách, od začátku se ale nelíbí opozičním Starostům pro Liberecký kraj ani ODS. Podle nich je nespravedlivá a diskriminační vůči velké části obyvatel kraje. Na Jablonecku a Semilsku již krajská zdravotnická zařízení vůbec nejsou a lidé tam poplatky hradit musí.