Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Mácháč je opět vypouštěn

Archiv

Cílem je snížit koncentraci toxických sinic, kvůli kterým platil na jezeře po celé léto zákaz koupání. Projekt ozdravení připravila Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) spolu s rybáři a městem Doksy.


Hlavním důvodem letošního vyprázdnění jezera je ale výlov ryb a zmapování usazenin bahna na jeho dně, řekl dnes  Martin Dušek, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny, která už přes rok jezero spravuje.


Teprve na základě leteckých snímků a rozborů usazenin na dně bude možné rozhodnout o tom, jakým způsobem zamoření jezera sinicemi řešit.


"Výměna vody v jezeře by měla přispět ke snížení koncentrace sinic, zda to ale zajistí lepší vodu pro příští letní sezonu, nelze zaručit," řekl Dušek.


Podle Vladislava Harta, ředitele společnosti Regio Máchova kraje, která spravuje pláže a rekreační areál u Máchova jezera, je třeba odlovit hlavně kaprovité ryby, které rozrývají sedimenty na dně. "Potom bude provedeno letecké snímkování, sledování a rozbor bahna a následně by mělo začít napouštění," řekl Právu Hart.


Vše by podle něho mělo být realizováno v průběhu deseti až čtrnácti dnů. Pak se bude jezero znovu napouštět. To podle odhadů potrvá pět až šest měsíců, záležet bude na množství srážek.


Máchovo jezero se v posledních letech potýká s masivním zamořením toxickými sinicemi, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví. Kvůli vysoké koncentraci sinic zakázali letos hygienici koupání už v červnu, což výrazně poznamenalo turistický ruch v oblíbené rekreační lokalitě. Důvodem přemnožení mikroorganismů je vysoká zásoba živin - hlavně fosforu - v sedimentech na dně. To je pozůstatkem intenzivního chovu ryb ve druhé polovině 20. století. Agentura ochrany přírody a krajiny proto připravila spolu s rybáři a městem projekt ozdravění. Rozdělen je do tří skupin. Podle Duška je především nutné zabránit vnášení dalších živin do Máchova jezera vyčištěním všech splaškových a odpadních vod.


"Zároveň hledáme možnosti, jak odbourat množství živin ze sedimentů. Odbahnění plovoucími bagry je velmi nákladné, hledáme proto i v zahraničí další metody, které by pomohly jezero vyčistit a byly levnější," řekl Dušek.


Je však podle něho třeba brát v úvahu, že jezero leží v chráněné lokalitě, metoda proto musí být šetrná k přírodě. Náklady na odbahnění přitom podle předběžných odhadů mohou dosáhnout až 300 milionů korun. Třetím doplňkovým opatřením, s nímž se po napuštění jezera počítá, je využití dravých ryb pro tlumení populace ryb kaprovitých, které přerývají dno a uvolňují živiny. Vysazeny by měly být i některé rostliny, které na sebe mohou živiny navázat, a tím konkurovat škodlivým druhům sinic.