Návrh konkrétního řešení situace v českolipské nemocnici

Archiv
Verze pro tisk |

 Hlavní příčiny vzniku ekonomické a provozní krize v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa jsou například nedostatečná kvalita řízení – sociálního i procesního, či nerespektování společenské dělby práce a kompetencí atd.


Prakticky prvním krokem, kterým se přistoupilo k řešení kritické situace v nemocnici, bylo zahájení úhrady dluhů z prostředků státní dotace ve výši 74,66 mil. Kč. Z této částky bylo do konce roku použito téměř 50 mil. Kč k uhrazení nejstarších a největších závazků.


Dalším vážným problémem nemocnice je podle jejího ředitele personální stabilizace. Jedná se o neobsazenost některých klíčových pozic, neexistence funkcí nutných pro rozvoj nemocnice či nedostatky v kvalitě vedoucích pracovníků. V tomto směru již proběhla řada personálních změn. Jedná se o výměnu a doplnění celkem 4 náměstků, výměnu dvou primářů a další méně významné personální změny.


Záporný hospodářský výsledek je nejčastějším a nejzávažnějším nedostatkem při řízení větší části nezprivatizovaných českých nemocnic. Tento nedostatek však lze podle ředitele nemocnice systematickou prací odstranit. V NsP Česká Lípa tak budou od počátku roku 2004 zaváděny nástroje ekonomického řízení.


Ve zprávě se také klade velký důraz na řízení kvality a image nemocnice za účelem zvýšení počtu pacientů zejména z okresu Česká Lípa. Na závěr je krátce nastíněn záměr sloučení NsP Česká Lípa s Nemocnicí pod Holým vrchem, převedení infekčního oddělení z Krajské nemocnice Liberec a zřízení pracoviště soudního lékařství v Nsp Česká Lípa.

Nahoru