Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Nejplodnější jsme v létě

Archiv

"Během dovolených se lidé psychicky uvolní, odpadají stresy z práce a někdy uspějí i manželé, kteří se již obávali neplodnosti," řekla asistentka primáře liberecké porodnice Eva Vondráčková k nejnovějším statistikám o dětech narozených v krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě.


Z 697 dětí narozených v první polovině letošního roku jich připadlo 138 na květen. V žádném jiném měsíci jich tolik nebylo. V březnu se v liberecké porodnici narodilo 126 dětí a třetím nejlepším měsícem se stal červen se 122 dětmi. Při průměrné délce těhotenství 40 týdnů vychází nejčastější doba početí právě na bezstarostné období letních prázdnin.


Stejné zkušenosti mají v českolipské porodnici, kde se v první polovině letošního roku narodili 423 novorozenci.


"Také u nás jsme měli nejvíce dětí v květnu. Napočítali jsme jich 88," prohlásil mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Podobně jako Vondráčková je přesvědčený o tom, že nejde o náhodu, ale o výsledek oboustranné pohody, do níž se partneři během dovolených dostávají.


Obě porodnice v minulosti získaly ocenění Baby Friendly Hospital (BFH), tedy "nemocnice přátelská dětem". V České Lípě získala porodnice titul BFH již v roce 1998, v Liberci loni. Udělila jim ho Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) a Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF).