Norové opět nabízejí pomoc

Archiv
Verze pro tisk |

Hlavním účelem této pracovní návštěvy bylo  navázání kontaktů s novou politickou reprezentací tohoto kraje, ale především téma možnosti čerpání nemalých finančních prostředků, které pro deset přistupujících zemí uvolňuje právě Norské království.


„Byli jsme vyzváni norskými kolegy, abychom byli aktivní při vytváření a přípravě konkrétních projektů. Nabídli nám pomoc při jejich sestavování a zároveň pro naše úředníky připraví školení, které bude zaměřené na zpracování žádostí týkajících se využití finančních prostředků z těchto fondů,“ řekl statutární náměstek hejtmana Luděk Suchomel.


Čerpat z těchto fondů je možné až do roku 2009 a ucházet se o finance mohou osoby z veřejného i ze soukromého sektoru. Jisté je, že pro Českou republiku bude ročně k dispozici částka přibližně 700 mil. Kč. Tyto peníze bude možno čerpat nejen pro jednoleté období, ale i na projekty rozvržené na více let. Témata projektů jsou různorodá. Liberecký kraj tak může žádat o finanční pomoc jak na rozvojové projekty, tak v oblasti zdravotnictví, životního prostředí, vzdělávání atd. Dnešního jednání se zúčastnil i ředitel ARR – Agentury regionálního rozvoje Tomáš Kafka, protože tato společnost bude pro Liberecký kraj partnerem a pomocníkem při sestavování konkrétních projektů.

Nahoru