Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Odstraněna další překážka výstavby cyklostezky Varhany

Archiv

Dobrovolný svazek obcí, který v roce 2001 založily města Česká Lípa, Kamenický Šenov a obce Horní Libchava, Volfartice a Nový Oldřichov, připravuje výstavbu 17 km dlouhé Cyklostezky Varhany na trase zrušené trati z České Lípy do Kamenického Šenova. Se Správou železniční dopravní cesty proto jedná o nájmu pozemků, na kterých by měla být cyklostezka vybudována.


Předešlá jednání přinesla smlouvu o nájmu pozemků, v době trvání od 1.4.2002 do 31.7.2007, za roční nájem ve výši 40 000,- Kč. Dalšími vyjednáváními přistoupila Správa železniční dopravní cesty na dobu nájmu až do 31.5.2019, dodatek smlouvy však obsahoval i podmínky, které dobrovolný svazek nemohl akceptovat.


V polovině července proto požádal Svazek obcí - cyklostezka Varhany o zohlednění námitek proti předloženému znění dodatku nájemní smlouvy a předložil vlastní znění dodatku. Před několika dny Správa železniční dopravní cesty na drtivou většinu námitek přistoupila a akceptovala je včetně nejspornějšího bodu, totiž že veškeré úpravy spojené s výstavbou cyklostezky by po skončení nájmu měly být uvedeny do původního stavu, pokud se strany nedohodnou jinak. Tento paragraf byl nahrazen paragrafem novým, ve kterém stojí, že pouze v případě nedokončení výstavby cyklostezky se nájemce zavazuje uvést předmět nájmu do původního stavu, nedohodnou li se strany písemně jinak.


Správa železniční dopravní cesty také na základě požadavku svazku přesně specifikovala předmět nájmu.


„Věřím, že vstřícný postoj Správy železniční dopravní cesty přinese kýžené ovoce a svazek bude moci uzavřít smlouvu o nájmu pozemků související s cyklostezkou ještě v letošním roce,“ uvedla v dané souvislosti českolipská místostarostka Hana Moudrá, která je zároveň předsedkyní svazku.