Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Okradači houbařů dopadeni

Archiv

"Pachatelům hrozí až tři roky vězení a policejní komisař navrhl poslat je do vazby," uvedla mluvčí policie Baláková.


Policisté totiž mají obavy, že by muži v krádežích pokračovali i v době mezi propuštěním z policejní cely a soudním procesem. Tři ze čtyř obviněných mužů jsou cizinci. V různém složení se vydávali na odlehlá místa k lesům, kde řidiči v houbařské sezoně nejčastěji parkují.


Na Českolipsku kradli hlavně v okolí Mimoně a Doks, na Mladoboleslavsku u Bělé pod Bezdězem a Maníkovic. Pomáhala jim lehkomyslnost majitelů aut. Uvnitř totiž nechávali nejen peníze, ale i platební karty, doklady a cenné věci. Zlodějům pak stačilo rozbít okno u vozidla.


"Mnoho motoristů si bohužel stále ještě nedá říci, že auto není žádný trezor," prohlásila Baláková.


Odhalení pachatelé mají na svědomí i případy z minulého týdne. Majitel mercedesu z Prahy přišel na Českolipsku ve čtvrtek odpoledne u obce Trávník o peněženku, platební kartu, klíče a další věci v celkové hodnotě 9400 korun. Zloději navíc rozbili u auta okno a způsobili škodu za 10.800 korun. Ještě hůře dopadl majitel auta z Liberce u vesnice Kunratice, kterému pachatelé vytloukli u Škody Octavie Combi okno a kromě peněz se zmocnili rovněž platebních karet, osobních diářů a dokladů k vozidlu. Zloději si odnesli i sluchátko pro nedoslýchavé. Škoda dosáhla 25.000 korun.