Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Okresní přebor školních družstev v šachu

Archiv

Hrálo se zrychleným tempem, tzv. rapid šachem. Rozhodujícím kritériem byly vzájemné zápasy čtyřčlenných družstev (tři body za vítězství, bod za remízový zápas – tedy 2:2), dosažené body v nich rozhodovaly až při rovnosti bodů zápasových. 
 
V nejmladší kategorii se sešla 4 družstva. Postup si vybojovalo již ostřílené áčko ZŠ Dr. Tyrše Česká Lípa pod vedením paní učitelky Jany Jínové. V jeho sestavě zářili Jakub Copko, Simona Jínová a Pavel Šťastný. Dvěma výhrami přispěl k vítězství i David Salvet na třetí šachovnici. Stříbrné družstvo ZŠ K.H. Máchy Doksy pod vedením pana Škody šlapalo celý turnaj vítěznému družstvu na paty. Tahounem týmu byl především Ladislav Tomsa, který nedal na třetí šachovnici nikomu jinému šanci. Přičteme-li k tomu spolehlivé výkony spoluhráčů Filipa Rybáčka, Jakuba Šimona a Dominika Hejduka, je druhé místo zcela zasloužené. Třetí byla rezerva Tyršovky, která s přehledem dvakrát porazila místní ZŠ Náměstí Míru a mnohdy i potrápila favority – čtveřice Tomáš Kučera, Jan Marek a především Erik Malý s Matějem Štáglem (oba získali za 4 body IV. výkonnostní třídu v šachu) se tak může těšit z bronzu. Černý Petr zbyl na ZŠ Náměstí Míru Nový Bor. Tři hráči týmu začali ale letos docházet do šachového kroužku, takže se při pilném tréninku výsledky časem určitě také dostaví.


Kategorie 6. – 9. tříd byla velmi vyrovnaná. Nejlepší výkony předvedli žáci ZŠ U lesa Nový Bor. V osvědčené sestavě, ve které se v minulosti probojovali v mladší kategorii až do republikového finále, ztratili body pouze v úvodním kole za remízu se ZŠ Dr. Tyrše Česká Lípa. Jako jediní využili možnosti týmového náhradníka a nastupovali střídavě v sestavě Oldřich a Radek Mahdalovi, Tomáš Kriesche, Ondřej Sládeček a Jan Dittrich. Až na posledně jmenovaného navštěvují všichni pravidelně kroužek vedený od října velmistrem Robertem Cvekem  a je to na jejich motivaci k tréninku znát. Tříbodový systém nakonec přinesl stříbrnou radost družstvu Gymnázia Mimoň.  Zkušenou sestavu – Pavel Mrlík, Benjamin Hanzl a Monika Štěrbová – doplnil jako nováček nezkušený Simon Michailidis. V bronzovém družstvu ZŠ Tyršova Česká Lípa excelovala na druhé šachovnici Denisa Jínová. Sekundovali jí David Le, Marek Truchlík a Adrian Marek. Bramborová zbyla na Doksy, které bodovaly především na posledních dvou šachovnicích – stoprocentní byl Ondřej Svatoš na třetí, Roman Střihavka na poslední uhrál pěkných 3,5.  Páté místo vybojoval za 3 remízy výběr ZŠ Náměstí Nový Bor. V jeho sestavě se nejvíce dařilo Dominiku Havrdovi, který získal za 3 body IV. výkonnostní třídu v šachu. Ač porazili ve vzájemném souboji Náměstí Míru, odsunulo skóre na poslední místo výběr ZŠ A. Sovy Česká Lípa. Na jejich výkonech bylo znát, že nenavštěvují, na rozdíl od většiny ostatních účastníků, šachový kroužek.


Okresní přebor školních družstev v šachu – 1. stupeň


Organizátor                : OR AŠSK Česká Lípa, DDM Smetanka a 1. Novoborský ŠK
Reditel turnaje           : Viktor Novotný
Hlavní rozhodcí : Viktor Novotny
Misto                         : DDM Smetanka, Novy Bor
Datum                        : 24.11.2006


Konecné poradí:


Por. Tým    Part. + = - MP3 Body
1 ZŠ Dr.Tyrše,Č.Lípa A 6 5 1 0 16 18˝
2 ZŠ K.H.Máchy,Doksy 6 4 1 1 13 16˝
3 ZŠ Dr.Tyrše, Č.Lípa B 6 2 0 4 6 11˝
4 ZŠ Náměstí Míru, Nový Bor 6 0 0 6 0 1˝


Okresní přebor školních družstev v šachu – 2. stupeň


Konecné poradí


Por. Tým    Part. + = - MP3 Body
1 ZŠ U lesa, Nový Bor  5 4 1 0 13 16˝
2 Gymnázium Mimoň  5 2 2 1 8 11
3 ZŠ Dr.Tyrše, Č.Lípa  5 1 4 0 7 12
4 ZŠ K.H. Máchy, Doksy 5 1 2 2 5 9˝
5 ZŠ Náměstí Míru, Nový Bor 5 0 3 2 3 7˝
6 ZŠ A. Sovy, Č.Lípa  5 1 0 4 3 3˝


Okresní přebor školních družstev v šachu – střední školy


Jediným účastníkem kategorie středních škol bylo družstvo SOŠ Česká Lípa.
Kluci si zahráli dvoukolově alespoň mezi sebou:


Konecné poradí


Por. St.c. Jméno Rtg FED Body
1 1 Ruzna Jindrich 1481 6
2 3 Lisy Lukas  1000 4
3 2 Tobiska Petr 1000 2
4 4 Gabriel Stepan 1000 0


V turnaji bylo možno získat IV. VT v šachu – stačilo uhrát alespoň 60% možných bodů při minimálně 5 partiích, tedy 4/6 event. 3/5. Všem hráčům, kterým se to podařilo, gratulujeme!
S postupujícími se uvidíme na krajském kole někdy v lednu/únoru. Přesný termín ani místo nejsou dosud známy. O pořadatelství se však může přihlásit i Vaše škola.