Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Podle KSČM současné vedení kraje neuspělo

Archiv

"Všechno zůstalo pouze rozpracované nebo na úrovni studií a projektů," řekl Josef Vondruška z nejsilnější opoziční strany KSČM a její lídr v blížících se krajských volbách.


Nejhorší oblastí v kraji je podle Vondrušky doprava. Přiznává ale, že na zlepšení situace bylo během uplynulých čtyř let málo peněz. I současný hejtman Pavel Pavlík (ODS) považuje dopravu a hlavně špatný stav komunikací za jeden z nejzávažnějších problémů, které se vládnoucí koalici nepodařilo zlepšit. Do rekonstrukcí a oprav krajských silnic mohlo podle něho směřovat více prostředků.


"Krajský rozpočet je ale vždy kompromisem a peníze potřebují i školy, zdravotnictví či oblast sociálních služeb," uvedl hejtman.


Za neúspěch považuje Pavlík také to, že se za čtyři roky nepodařilo projednat a schválit územní plán kraje.


"Myslím, že jsme měli být při jeho prosazování razantnější," prohlásil Pavlík.


Naopak spokojen je s tím, že kraj udržel vyrovnaný rozpočet.


"Vždy jsme se snažili co nejvíce šetřit, peníze neprojídat, ale vkládat do rozvoje," řekl.


Mrzí ho ovšem miliony korun utracené při hašení problémů, jež kraj nezpůsobil, ale dostal se do nich po převzetí státních organizací. Musel za ně například platit penále za špatné nakládání s dotacemi v době, kdy byly pod okresními úřady.


Podle Vondrušky doznalo v uplynulých čtyřech letech největšího pokroku zdravotnictví. "Podařilo se kromě jiného oddlužit krajské nemocnice v Liberci a České Lípě a vytvořit kvalitní síť záchranné služby," řekl.


V dalších klíčových oblastech ale kraj podle něj tak úspěšný nebyl.


"Některé věci se nepodařily kvůli prosazování politických a nebo lokálních zájmů na úkor obyvatel celého kraje," řekl Vondruška.


Míní, že krajské zastupitelstvo netáhlo vždy za jeden provaz a v důležitých věcech mu někdy chyběl "soustředěný tah na branku".


Za velký problém kraje považuje Vondruška také dlouhodobě vysokou nezaměstnanost na Frýdlantsku v dalších opomíjených regionech, s níž kraj neudělal vůbec nic.


"Na Frýdlantsku se nepodařilo přispět k vybudování průmyslové zóny, což mimo jiné souvisí se špatným dopravním spojením," podotkl Vondruška.


Podle něj by v současné době zaostávajícím územím pomohla především velmi mohutná vlna veřejně prospěšných prací. Volby v roce 2000 vyhrála ODS s třinácti mandáty. KSČM jich získala devět, čtyřkoalice osm, ČSSD sedm, Strana pro otevřenou společnost pět a Nezávislí tři. Kraj nakonec ovládla koalice složená z ODS, čtyřkoalice a ČSSD.