Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Podnikatel ze Svoru dostal za nezákonné kácení pokutu 1,4 mil. Kč

Archiv

Dřeviny rostly mimo les a podnikatel je porážel v letech 2006 až 2008 ve Cvikově, Svoru, Radvanci a Kunraticích u Cvikova. Sankci mu uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která v minulých dvou letech v Česku nezaznamenala podobně závažný případ. ČTK to dnes řekla mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.


"V Libereckém kraji jsme se při kácení stromů ještě nikdy nesetkali s tak rozsáhlým, úmyslným a opakovaným porušením zákona, při němž by v krajině nastaly tak velké škody," prohlásil Lukáš Hudec z oddělení ochrany přírody ČIŽP v Liberci. Podnikatel musí do konce října příštího roku v některých vykácených lokalitách vysadit nové stromy. Pokud to neudělá, hrozí mu pokuta až dva miliony korun.


"Podnikatel pokácel nejméně 1350 stromů bez povolení obecního úřadu. Dalších více než 1000 stromů zlikvidoval na březích potoků v délce 1,3 kilometru a v údolních nivách. Pro jejich pokácení mu chyběl souhlas z odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém Boru nebo Správy Chráněné krajinné oblasti Lužické hory," konstatoval Hudec. Více než 530 stromů podnikatel zlikvidoval navzdory zákazu inspekce.


Vymýtil i údolní nivy a břehy potoků, kde žijí zvláště chránění ptáci. Některé vymýcené plochy sousedí s evropsky cenným přírodním územím ze soustavy Natura 2000.


Podnikatel těžil dřevo bez povolení na svých pozemcích. Kácel ovšem rovněž na soukromých a obecních pozemcích, aniž by o tom jejich majitelé věděli. Poražené stromy prodával především jako palivové dřevo. Šlo hlavně o olše, javory, jasany a další listnáče. V okolí Cvikova, Radvance nebo Kunratic u Cvikova padly slabší stromy staré kolem 40 let, ale i vzrostlé dřeviny v mýtním věku 80 až 100 let.


"Podnikatel obdržel celkem tři pokuty - první 800.000 korun za nepovolené kácení a druhou 500.000 korun za porušení zákazu kácení. Třetí nejnižší pokutu - 100.000 korun, dostal za kácení vedle potoků a v údolních nivách bez souhlasu Městského úřadu v Novém Boru a správy chráněné krajinné oblasti. Měl pouze souhlas obecních úřadů, což podle zákona nestačí," vysvětlil Hudec.


Za nepovolené kácení mohl podnikatel obdržet pokutu až milion korun. Za porušení zákazu kácení až dva miliony korun a za kácení bez souhlasu městského úřadu a správy chráněné oblasti až milion korun. Pokutu 1,4 milionu musí zaplatit nejpozději na konci září.


V minulosti dostala od inspekce pokutu 750.000 korun jihočeská firma Stavitelství Blábolil za protizákonné vymýcení ovocného sadu a zničení trávníku. V Ústeckém kraji porazila firma Joel nelegálně více než 250 stromů, zasáhla do vývoje obojživelníků a inspekce jí uložila pokutu přes 400.000 korun.