Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Přednášky připomenou udělení městských práv Lípě

Archiv

Dnešnímu člověku uniká význam historických okamžiků mimo jiné i proto, že problematika minulosti není zřetelně  a důrazně vysvětlována. Právní řád je otázkou složitější, ale přesvědčujeme se, že občané po něm nejvíce volají a jsou si vědomi toho, že se má stavět na vyzkoušených zásadách. Právní pořádek středověkého města určoval samotnou míru samosprávy a ukládal jí starost o bezpečnost občanů a práva svobodného podnikání.



 Klub přátel muzea chce v letošní zimní přednáškové sezoně vyložit zájemcům základní otázky z minulosti České Lípy.


21. ledna vystoupí pracovník okresního archivu Miroslav Sovadina s přednáškou  „Českolipská privilegia“, kde rozebere formulace a v ukázkách srovná podstatné rysy dějinné události.


18. února bude hovořit další pracovník okresního archivu Petr Gajdošík, aby přispěl rozborem nejstarší českolipské městské knihy k poznání vzniku  a vývoje samosprávy ve středověku.


4. března bychom chtěli uspořádat besedu historiků a představitelů města na téma „Historické kořeny současného života města“.


Přednášky se konají vždy v sobotu odpoledne ve 14 hodin. V dalším období na ně navážou exkurze a věříme, že motivy tohoto výročí se také objeví ve zdejších městských slavnostech.