Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Připravovaná výstavba Domova důchodců na sídlišti Špičák

Archiv

Výstavba dalšího Domova důchodců je ve městě Česká Lípa plánována již několik let. Aby došlo k její realizaci, proběhl standardní postup – výběr lokality a zadání projektové dokumentace pro územní řízení. Výběr lokality prováděla pracovní komise za tímto účelem ustanovená. Složení komise si již nepamatuji.


Komise vybírala ze čtyř lokalit, vybrána byla lokalita v areálu ZŠ 28. října. Zadání projektové dokumentace proběhlo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, vybraná firma zpracovala projekt pro územní řízení.


V současné době odbor rozvoje, majetku a investic podal na stavební úřad žádost o územní řízení. Pro vyřízení žádosti běží zákonné lhůty, po jejich uplynutí bude vydáno územní rozhodnutí. Územní rozhodnutí stanoví zejména umístění stavby, komunikací a inženýrských sítí. Každý, kdo se cítí stavbou dotčen, má právo podat stavebnímu úřadu připomínky a stát se účastníkem územního řízení. Vydané územní rozhodnutí lze v budoucnu změnit.


O dění kolem připravované stavby Domova důchodců jsem se zajímal od doby existence projektové dokumentace k územnímu řízení. Snažil jsem se získat informace a názor na věc od Ing. Arch. Lavríka, vedoucího ORMI, Mgr. Šmejdy, ředitele ZŠ 28. října, a řady dalších zúčastněných. Krom jiného jsem také sledoval diskuse probíhající na toto téma v i-novinách.


Já osobně jsem se v projektové dokumentaci zastavil u dvou míst:


1) Řešení přístupové komunikace a parkovacích ploch


• Přístupová komunikace je vedena z parkoviště u jídelny školy podél chodníku mezi hlukovou bariérou a školou. Tím dojde nejen ke vzniku další frekventované křižovatky, ale také ke zhoršení podmínek pro výuku z důvodu nárůstu hlučnosti v areálu školy a v neposlední řadě toto řešení jistě nepřispěje ke zlepšení narušené statiky školy.


= Dle mého názoru se jako rozumnější jak z dopravního tak z ekonomického hlediska jeví napojit přístupovou komunikaci z křižovatky ulic Purkyňova a U Nemocnice.


• Parkovací plochy jsou situovány v prostoru mezi stavbou a školou. Kapacita činí cca 40 míst.


= Domnívám se, že v případě umístění parkovacích ploch do prostoru mezi stavbou a hřbitovní zdí by byl nejen využit ladem ležící prostor tzv. chanosy, ale také by mohla být zachována školní zahrada a volejbalové hřiště.


2) Školní hřiště


• Stávající technický stav školního hřiště zcela jistě není takový, jaký by měl být. Nicméně jeho zrušení bez náhrady se mi nezdá docela v pořádku.


• Možnou variantou řešení je využití pro potřeby ZŠ hřiště SOŠ, SOU a U 28. října. Této variantě by měla předcházet jednání, z nichž by vyplynul časový harmonogram využití hřiště jednotlivými školami a jeho rekonstrukce zastřešená Libereckým krajem.


= Jsem názoru, že škola velikosti ZŠ 28. října by měla mít vlastní hřiště. Zřízení nového odpovídajícího hřiště by bylo možné na pozemcích v majetku města ležících západním směrem od školy.


Samotná realizace výstavby Domova důchodců podléhá schválení zastupitelstvem města. Věřím, že do té doby se podaří výše uvedené připomínky do cílového řešení zapracovat.