Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Propouštění kvůli Opelu nehrozí

Archiv

"Zatím nemáme informace, že by se propouštění, které ohlásil mateřský koncern General Motors pro své evropské pobočky, mělo dotknout našich kontraktů," sdělil dnes generální ředitel českolipské společnosti Petr Novotný.


I kdyby podle něho firma o zakázky Opelu přišla, má řadu dalších odběratelů.


Americká automobilka General Motors ve čtvrtek ohlásila, že v příštích dvou letech propustí až 12 tisíc lidí, které zaměstnává ve svých evropských závodech. Největší výrobce automobilů na světě tak chce snížit náklady v Evropě o půl miliardy eur do konce roku 2006. Podnik v Evropě zaměstnává asi 63 tisíc lidí. Nejvíc by se propouštění mělo dotknout Německa, kde firma vyrábí zejména vozy Opel.


Johnson Controls patří k největším zaměstnavatelům v Libereckém kraji. V České Lípě a nedaleké Stráži pod Ralskem zaměstnává kolem 1800 pracovníků, zejména žen. O práci se ale podle Novotného rozhodně obávat nemusejí. Kvůli novým zakázkám pro novou Škodu Octavia a právě pro nový vůz značky Opel musela přitom firma na přelomu roku přijmout na Českolipsku kolem 200 nových pracovníků. Podle Novotného ale Johnson Controls dodává autosedačky nejen pro Škodu Auto či Opel, ale také například pro Volswagen, Ford či Hondu. Výpadek jednoho odběratele by tak podle ředitele byla firma schopna nahradit jinými zakázkami.


Českolipská společnost vznikla v roce 1992 jako součást amerického koncernu Johnson Controls Automotive System Group. Vedle závodů ve Stráži pod Ralskem a České Lípě působí také v Roudnici nad Labem a Mladé Boleslavi. Tržby společnosti s více než 3000 pracovníky překročily loni sedm miliard korun.