Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Rekonstrukce začíná

Archiv

Dlouho očekávaná rekonstrukce centrálního příjmu českolipské nemocnice začíná. Investiční akci v hodnotě 21 miliónů korun financuje Liberecký kraj. Výběrové řízení na dodavatele vycházelo ze zákona a proběhlo podle krajské směrnice o výběrových řízeních. Nemocnice má pro období samotných stavebních prací a úprav plán fungování provizorního příjmu.


Centrální příjem NsP přesunula z přízemí monobloku do 2. patra nemocnice a u vchodu, který vznikne naproti kantýně, zavedla nepřetržitou informační službu.



Nemocnice se omlouvá všem svým klientům za zhoršené podmínky v budově nemocnice z důvodu rekonstrukce a žádá své klienty, aby během náročné akce zůstali shovívaví a trpěliví. Respektovali značení, zábrany. Výsledkem rekonstrukce bude jednoznačně lepší kvalita péče o pacienty.


Rekonstrukci centrálního příjmu českolipské nemocnice provede sdružení firem CL – EVANS, s.r.o., Česká Lípa, která se postará o stavební stránku zakázky, a firma S+T Plus, Praha, která je dodavatelem zdravotnických technologií. Rekonstrukce se uskuteční ve dvou etapách. Definitivně hotová má být do konce letošního roku.


Centrální příjem začne provizorně fungovat ve druhém patře nemocnice, kde dosud byla neurologická ambulance. Přestěhování příjmového oddělení se uskutečnilo v noci ze 7. na 8. července. Dne 8. července od 7.00 hodin již lidé centrální příjem nalezli ve druhém patře nemocnice. Urgentní případy zdravotníci převážejí rovnou na ARO a jednotky intenzivní péče. Stávající vchody do monobloku nemocnice zůstanou zavřené. Veškerá veřejnost bude vstupovat vchodem z „nádvoří“ naproti kantýně. Orientaci návštěvníků poslouží informační cedule.


Oddělení Centrální příjem „odbavuje“ tisíce pacientů ročně a postupně se stalo svým uspořádáním zcela nevyhovující. Jeho provozní rozdělení do více samostatných skupin neumožňuje vzájemnou provázanost mezi jednotlivými odděleními bez přepravy pacienta. Chybí čekárna, vyšetřovny, pacienti jsou odsouzeni čekat na ošetření na vozících. V neposlední řadě ani není zajištěna jejich dostatečná „intimita“.


Při rekonstrukci se centrální příjem provozně rozdělí na dvě samostatné, ale komunikačně propojené části - urgentní a ambulantní. Ambulantní příjem by měl sloužit pro příchozí či přivezené pacienty, kteří nebudou v ohrožení života. Pacienti pak budou do objektu vstupovat hlavním vstupem a z vestibulu přímo do moderní čekárny, na kterou navážou tři vyšetřovny. Urgentní příjem poskytne zázemí pacientů v ohrožení života - převážně dopravovaných rychlou záchrannou službou. Vybavení urgentního příjmu předpokládáme na úrovni jednotky intenzivní péče.