Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Soutěž městské knihovny – otázky pro červenec

Archiv

Odpovědi můžete doručit poštou na adresu městské knihovny, nám. T.G.Masaryka 170, elektronicky na adresu  knihovna@clnet.cz nebo osobně do jakéhokoliv oddělení nebo pobočky městské knihovny. Z došlých správných odpovědí losujeme každý měsíc vždy jednoho soutěžícího, který získá knižní odměnu. Na konci roku pak vylosujeme ze všech správných odpovědí hlavního výherce, který získá hodnotnou věcnou cenu. Nezapomeňte uvádět své jméno a adresu!
Soutěžní otázky jsou vždy tři a týkají se zajímavostí  města Česká Lípa a jejího okolí.  Pro usnadnění jen uvádíme, že pokud si s otázkami nebudete vědět rady, odpovědi vždy najdete v publikacích, které jsou v knihovně k dispozici. Knihovnice Vám rády poskytnou požadované prameny a dokumenty, nikoliv však odpovědi.


Otázky pro červenec  se vztahují k minulosti některých dnes velmi využívaných míst či služeb:
1.V lékařském domě na rohu ulic Bulharská a Čs. armády se nám zdravotní péče dostává již od roku 1952. Víte,  jaká instituce tam sídlila před lékaři?


2.Na tělese železniční dráhy z České Lípy do Kamenického Šenova  je nově zprovozněná cyklistická stezka Varhany. Víte, kdy tudy projel poslední vlak?


3.Na kterých trasách byla zahájena první hromadná městská doprava v České Lípě?



Správné odpovědi ze 5. (červnového) kola:
1. Když do České Lípy přijel první vlak (1867), byl starostou České Lípy v letech 1865 – 1867 Anton Zink.
2. Josef Hamann, někdejší starosta České Lípy, byl občanským povoláním knihovník a knihkupec.
3. První žena ve vedení města byla Marie Boháčková.
Ze správných odpovědí jsme vylosovali jednoho výherce, kterým je paní Ing. Jiřina Skrbková z České Lípy. Získává vlastivědnou  publikaci, kterou do soutěže věnovalo město Česká Lípa.