Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Soutěž městské knihovny – otázky pro květen

Archiv

Odpovědi můžete doručit poštou na adresu městské knihovny nám. T.G.Masaryka 170, elektronicky na adresu  knihovna@clnet.cz nebo osobně do jakéhokoliv oddělení nebo pobočky městské knihovny. Z došlých správných odpovědí losujeme každý měsíc vždy jednoho soutěžícího, který získá knižní odměnu. Na konci roku pak vylosujeme ze všech správných odpovědí hlavního výherce, který získá hodnotnou věcnou cenu. Nezapomeňte uvádět své jméno a adresu!
Soutěžní otázky jsou vždy tři a týkají se zajímavostí  města Česká Lípa a jejího okolí.  Pro usnadnění jen uvádíme, že pokud si s otázkami nebudete vědět rady, odpovědi vždy najdete v publikacích, které jsou v knihovně k dispozici. Knihovnice Vám rády poskytnou požadované prameny a dokumenty, nikoliv však odpovědi.


Dnešní otázky se vztahují k jednotlivým místům našeho města, která byla dříve jinak pojmenována nebo s nimi jsou spojeny nějaké zvláštní aktivity:
 
1.Jedním z lidových zvyků vztahujícím se k letnicím bylo „Střílení ku ptáku“. I v České Lípě bylo od 16.stol. lukostřelecké bratrstvo, které tento zvyk udržovalo. Víte, kde střílení na terč ve tvaru ptáka probíhalo?


2.Je možné, že pokud bychom se přenesli v čase a požádali některého z dřívějších obyvatel České Lípy o informaci, jak se kam dostat, zabloudili bychom. Ulice totiž často mění názvy.Kam bychom se například dostali, kdyby nás naši předci odkázali na Příkopy střepů?


3.Na sídlišti Špičák najdeme ulici Dlouhou. Ve 14.stol. náleželo toto jméno ulici, která je v centru města. Jak se tato ulice jmenuje dnes?



Správné odpovědi ze 4. (dubnového)  kola:
1. 19.května 1426 byl hrad Lipý dobyt sirotčím vojskem Jana Roháče z Dubé.
2. Firma patřící pánům Altchulovi a Millerovi si hrad v 19.stol. pronajala a přestavěla na továrnu vyrábějící cukr.
3. Městský národní výbor v České Lípě získal v roce 1957 dotaci 120 000 Kč na šetrnou demolici vodního hradu.
Ze správných odpovědí jsme vylosovali jednoho výherce, kterým je paní Eva Truxová z České Lípy.