Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Maraton Česká Lípa oslavou silniční cyklistiky

V poslední zářijovou neděli zaznamenal silniční cyklistický závod MARATON Česká Lípa historicky nejvyšší účast. Za ideálního slunečného počasí se sešla stovka závodníků všech věkových kategorií. Akce se konala zároveň jako Memoriál Josefa Vlasáka, obětavého a známého sportovního funkcionáře, který v rámci České Lípy zasáhl hned do několika sportovních odvětví. Štafetu tohoto krásného závodu po něm v současné době nese českolipský klub Kuchyně Lípa.

Předehrou hlavnímu závodu byly vložené tratě pro děti a mladší žáky v okolí průmyslové zóny a Obecního lesa. Dramatický byl zejména závěr dojezdu mladších žáků, kde se dlouhou dobu řítili do cíle bok po boku Adam Přenosil (TJ Stadion Louny) a Zdeněk Sedláček (Kuchyně Lípa). Vítězství nakonec zůstalo doma, když Zdeněk Sedláček byl na cílové čáře o šířku pláště dřív.

Hlavní trasa závodu byla rozdělena na dvě vlny. Mužští zástupci od 19 do 59 let absolvovali trasu o délce 72 km a ženy, junioři a veteráni pak 56 km, vše v krásné malebné krajině Českolipska. Po ostrém startu v Zahrádkách se peloton první vlny držel pohromadě až do Kravař, zde došlo v prudkém výjezdu ke kruhovému objezdu k očekávanému dělení. Na čele se utvořila 27 členná vedoucí skupina, kterou se v dalším stoupání na Skalku pokusili útočením zredukovat borci pořádajícího týmu Kuchyně Lípa Jaromír Svoboda a Rudolf Reichelt. Po nich to pak zkoušeli i další, ale pokusy o únik neměly nakonec dlouhé trvání. Zásadním se pak ukázalo stoupání na Robeč, které skupinu natáhlo a z ní poodjel neúnavný Jaromír Svoboda, který chtěl vyprovokovat únik nějaké menší skupinky a roztrhat tak čelo závodu. V táhlém stoupání na Kalovice a Rašovice si nakonec sólo jízdou budoval náskok, který před dělením tras a sjezdem do Tuháně činil asi tři čtvrtě minuty. Do cíle však bylo ještě daleko a skupina pronásledovatelů začala náskok stahovat. Při druhém průjezdu obcí Robeč bylo opět čelo pohromadě a začínalo se od znovu. Závodníci po sjezdu do Kravař vyjeli táhlé stoupání přes Janovice na Modrý vrch. Ani zde se nepodařilo nikomu poodjet, a tak bylo jasné, že o vítězi rozhodne až cílové 2,5 km dlouhé stoupání na Bořetín. V něm měl nakonec nejvíce sil Vladimír Uličný z týmu XEELO cycling a stal se tak celkovým vítězem.

Celý závod se obešel bez komplikací, poděkování pořadatelů patří všem, kteří se podíleli na ochraně a bezpečnosti závodníků na trase, Městu Česká Lípa a Libereckému kraji za podporu, jakož i Kavárně LaKy a Kavárně a cukrárně Pod Ronovem za vytvoření domácké atmosféry prostřednictvím jejich výrobků.

Pořadatelé z týmu Kuchyně Lípa letos uspořádali celkem tři závody pro sportovní veřejnost a snaží se silniční cyklistiku v našem regionu udržet a dále rozvíjet. Zároveň vyzývají zejména mládež k aktivnímu pohybu a v případě zájmu, jsou připraveni pomoci nastartovat kariéru mladého závodníka nebo závodnice.

Výsledky MARATONU Česká Lípa po kategoriích:

  • Muži do 29 let: 1. M. Rothe (Unlimited KM trading CZ), 2. J. Hradecký (Sport Import), 3. P. Slowiński (POL)

  • Muži do 39 let: 1. Z. Růžička (Rohozec Amulet team), 2. V. Stránský (Dexter cycling), 3. M. Živný (KCL Kooperativa)

  • Muži do 49 let: 1. V. Uličný (XEELO cycling), 2. M. Horváth (AC Sparta Praha), 3. R. Kučera (KSM Hrádek)

  • Muži do 59 let: 1. R. Reichelt (Kuchyně Lípa), 2. D. Landa (KCL Kooperativa), 3. R. Nedvěd (KL sport Most)

  • Muži do 69 let: 1. J. Aisbrych, 2. J. Mojžíš (oba TJ Stadion Louny), 3. J. Kronich (Velosport Favorit Bílina)

  • Muži nad 70 let: 1. M. Hanus (Kuchyně Lípa)

  • Junioři: 1. A. Monti (TTT Teplice), 2. M. Rusek, 3. O. Suchý (oba Koloshop Teplice)

  • Kadeti: 1. M. Fanderlik, 2. T. Luft (oba Unlimited KM trading CZ), 3. F. Rudiš (ÚCC)

  • Ženy: 1. Jitka Raková (Cyklo team Killi), 2. M. Simonová (Cyklotrénink Fr. Trkal), 3. V. Marschnerová (Team Cyklotrenér)

  • Starší žáci: 1. J. Kruliš, 2. M. Přenosil, 3. P. Kalausz (všichni TJ Stadion Louny)

  • Mladší žáci: 1. Z. Sedláček (Kuchyně Lípa), 2. A. Přenosil (TJ Stadion Louny), 3. D. Makovec (Kuchyně Lípa)

  • Děti 8-10 let: 1. Přenosil Adam (TJ Stadion Louny), 2. M. Čepička (Kuchyně Lípa)

  • Děti do 7 let: 1. T. Čepička (Kuchyně Lípa), 2. L. Kropáčková (Č. Lípa)


 

alt
alt
alt
alt
alt