Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Tříkrálová sbírka pomáhá potřebným

Archiv

Tříkrálová sbírka si za léta svého působení a pevně stanovenými pravidly získala respekt po celé naší republice. Po ukončení sbírky jsou zveřejňovány výše příspěvků a účel, na jaký byly darované peníze použity. Počátkem tohoto roku byli Tři králové se zapečetěnými pokladničkami viděni také v našem městě a jeho okolí. Sbírku zde po osmé organizačně zajišťovala Farní charita Česká Lípa, které se podařilo od hodných lidí vykoledovat částku 32.335 korun.
 Získané peníze velice pomohly projektu Farní charity, konkrétně Azylovému domu Jonáš, který je domovem pro matky s dětmi v tísni a oběti domácího násilí. Právě díky Tříkrálové sbírce se v něm klientky se svými ratolestmi dočkaly nových peřin a polštářů (viz foto).
 „Podařilo se nám je nakoupit ve výhodné slevě, proto jsme si mohli dovolit vybavit pokoje klientek i dalšími potřebnými maličkostmi, jako například  skleničkami, hrníčky, příbory, noži a prkénky,“ pochvaluje si vedoucí Azylového domu Hana Denizová. Klientky mají z doplněného vybavení také velikou radost, protože doposud tyto věci každodenní potřeby na mnoha pokojích chyběly.
 Nyní je vybavení všech pokojů kompletní. Peřiny a polštáře lze navíc i prát. V Domě, kde se během roku vystřídá kolem sta lidí, je to velice důležité. Tuto situaci kladně hodnotí i klientka, která zde zažila období před nákupem věcí: „ Je to fajn, máme všechno, co potřebujeme, nemusíme si stále něco půjčovat. Peřiny a polštáře jsou lehké a teplé a je dobře, že se dají prát. Vždyť se tady střídáme!“ Pro někoho je to možná běžná věc, pro nás nesmírná úleva a pomoc.
 Začátkem ledna, v období Slavnosti zjevení Páně – Tří králů (6. 1.) se po celé České republice objeví tříkráloví koledníci, aby svým zpěvem a koledou pomohli lidem v tísni. V České Lípě a okolí (v Mimoni, Cvikově, Žandově a Kunraticích u Cvikova),  bude sbírku, již po deváté, opět organizačně zajišťovat Farní charita Česká Lípa, která tímto děkuje všem, kteří do sbírky již přispěli, a těm, jež pomáhají s realizací Tříkrálové sbírky 2009. Těšíme se na další potkávání se s lidskou solidaritou.