Umění, nebo život!

Archiv
Verze pro tisk |

V tomto cyklu přednášek a vyprávění, oživeném ukázkami textů a písní s vysvětlujícím překladem, se mimo jiné objeví již dobře známá jména jako Daniil Charms, Alexandr Věděnskij nebo Alexandr Galič.


Na programu je rovněž drsná, něžná, šokující a burcující tvorba ruských podivínů, rockerů, hippíků a banditů, kteří byli a jsou milováni publikem a zakazováni, perzekvováni a nenáviděni politickou mocí, ať již se jedná o blatné písně kriminálníků nebo šokující performance ruského akcionismu.


Setkáme se s malířem a performátorem Avdijem Ter Ogoňanem, který musel kvůli svým skandálním experimentům emigrovat a získat v ČR politický azyl. Pro milovníky hudby jsou připraveny ukázky z tvorby skupin Voskresenije, Akvarium, DDT, Viktor Coj a Kino, Zvuki MU, Akcion, Xuj zabej, Pjatnica a Mjortvyj Susanin. Nebude chybět ani skandalista ŠNUR a jeho kapela LENINGRAD, která koncertuje navzdory zákazu prezidenta Putina.


Ondřej Mrázek je známý především jako novinář (reportáže z Ruska), překladatel a básník. V současné době pracuje v časopise Instinkt jako editor. Od 80. let také vystupuje s vlastním undregroundovým text appealem inspirovaným ruskou zakázanou kulturou, poslední dva roky již s vlastní kapelou TALIBAND. Jeho nejznámější překlady jsou: Čtyřnohá vrána od Daniila Charmse a Čapajev a prázdnota od Viktora Pelevina.


Cyklus organizuje občanské sdružení Hnutí DUHA Česká Lípa a Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa

Nahoru