Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Úspěšný start do atletické extraligy

Archiv

Chůze se chodí předem, obvykle při silničních závodech, výsledek se započítá do jednotlivých kol. První kolo bylo trochu výjimečné v tom, že se závodilo na dráze. Konalo se v sobotu 14. března, šlo se na stadionu v Nové Pace a jednalo se o závod na 10 000 m.


Na startu stála kompletní česká špička včetně čerstvé „limitářky“ na letošní mistrovství světa Zuzany Schindlerové a také dvě hostující slovenské závodnice. Do jedné řady s nimi se postavily i dvě atletky AC Česká Lípa. Mimořádně úspěšná byla novoborská Bára Havranová, která za Českou Lípu hostuje. Došla na vynikajícím 8. místě ve výrazně vylepšeném osobním rekordu 56:15,1 min., což znamenalo 3 ligové body. Úspěch je o to cennější, že ve finiši udolala i Barboru Pitákovou, která v roce 2005 ještě pod dívčím jménem Dibelková vybojovala 5. místo na mistrovství světa. Druhá českolipská závodnice Hana Svitáková bojovala nejen se soupeřkami, ale i s nastupující virózou. I přesto si dokázala zlepšit osobní rekord o více než minutu 1:02,24 hod. Tento výkon však stačil na 11. místo, což je první nebodované. Každopádně se jedná o výborný start do extraligové sezony.
Zároveň se zde šel vložený závod na 5000 m, kde měli atleti z Českolipska také kvalitní zastoupení, především v dívčí kategorii. Zde bylo pořadí na stupních vítězů Eliška Drahotová TJ Rumburk 26:40,4, Olga Půčková Jiskra Nový Bor 27:55,0 a Adéla Frydrychová 28:21,0. Na této trati šli i veteráni. Miloslav Sviták obsadil druhé místo a František Mocker (oba AC Česká Lípa) čtvrté.
Ke druhému extraligovému chodeckému  kolu vyrazí děvčata již 11. dubna do Olomouce.