Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

V Boru chystají slavnosti skla

Archiv

„Sklářské slavnosti zahajujeme velkým koncertem skupiny O5&Radeček na náměstí Míru od 19 hodin. Supportem se stanou novoborští Optimik. Budou se tu opékat kuřata, selata, klobásy, krkovice, točit pivo Svijany, jehož pivovar tu bude mít velký pivní stan, prostě pohoda,“ říká Jarek Hylebrant, ředitel Stálé divadelní scény Nový Bor, která je spolupořadatelem slavností.


Hlavním pořadatelem je město Nový Bor. Více už prozrazuje Mgr. Jana Lovecká, vedoucí odboru školství a kultury Nový Bor: „Sklářskými slavnostmi bychom chtěli uctít památku Bedřicha Egermanna, významného představitele sklářského průmyslu našeho města. Chceme vyjádřit i sounáležitost se sklářským průmyslem, který dává našemu městu věhlas po celém světě. Můžeme tak poděkovat všem těm lidičkám, kteří vytvářejí nádherně křehké věci, a je to od nás pouze malý dárek ve formě lidové zábavy.“ 


Při té příležitosti bude zahájena spolupráce s městem Břeclaví, jejíž představitelé byli na  Sklářské slavnosti pozváni. Navštíví hutě firmy Ajeto, Sklářské muzeum s dalšími ukázkami zpracování skla, sehrají  zápas ve volejbale. Samozřejmě se zúčastní i bohatého kulturního programu slavností, jehož součástí bude vystoupení břeclavské Chorvatčanky. Právě Chorvatčanka se soustředí na folklórní zvyky z moravských končin. 


Dále bude zpřístupněno Sklářské muzeum, a to zdarma. Dopoledne bude na jevišti náměstí Míru koncertovat Sklářská muzika Míly Dočkala. Vystřídá ji šermířská skupina Anno Domini z Ústí nad Labem, která se specializuje na historické boje. Vystoupení zmiňované Chorvatčanky je naplánováno na dvanáctou hodinu. Po folklóru nastoupí herci z Divadýlka Matýsek a sehrají po širým nebem pohádku O králi Matyášovi, Johance a paní z hor.


Největším lákadlem slavností skla bude vystoupení populárního baviče České televize Vládi Hrona. Svou novou Abecedu hvězd začne vyučovat od 14 hodin. Pak už podle programu nastává  „Pohodové odpoledne“ plné soutěží, jídla, pití a zábavy.


Od 15. hodiny se na novoborském náměstí vyřádí jak děti na skákacím hradě, tak dospělí u soutěží o největšího jedlíka. K dispozici bude i jízda kočárem po městě, grilování kuřat a selat a spousta dalších atrakcí. K dobrému jídlu a zábavě bude hrát skupina Country CL Band. Celovečerním koncertem Tomáše Linky a jeho skupiny Přímá linka se Sklářské slavnosti uzavřou.


„V neděli bych chtěl ještě pozvat posluchače na koncert Antonína Dvořáka v kostele Nanebevzetí Panny Marie od 19 hodin. Jedná se o jedinečný večer v rámci Festivalu duchovní hudby Česká Lípa 2004 a jsem nesmírně rád, že právě Nový Bor může na této prestižní akci spolupracovat,“ dokončuje ředitel novoborského divadla.