Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

V českolipské nemocnici se plánuje propouštění

Archiv

Podle něj nemocnice kvůli úsporám patrně propustí některé lékaře, zdravotní sestry a ostatní zaměstnance. Současné dluhy nemocnice po lhůtě splatnosti jsou 95 milionů korun. V nejbližší době však nemocnice získá 74 milionů korun od státu na oddlužení. Miroslav Vacek chce, aby se nemocnice již v dubnu příštího roku přestala zadlužovat a později z vytvořeného zisku splácela své zbývající závazky vůči dodavatelům.


V nemocnici nyní pracuje 90 lékařů, 420 zdravotních sester a ostatního středního zdravotnického personálu a 300 ostatních zaměstnanců.


"Lékařů máme o 27 procent víc a sester o 18 procent víc, než je jejich průměrný počet v jiných okresních nemocnicích," uvedl Miroslav Vacek.


Mzdy a další osobní náklady tvoří v českolipské nemocnici zhruba polovinu z čtyřsetmilionového ročního rozpočtu zařízení. Miroslav Vacek je chce snížit zhruba o tři procenta. Podle něj přijdou do nemocnice odborníci, kteří zjistí, kolik lidí se dá uvolnit a kde. Změny potrvají několik měsíců.


"Mluvil jsem i s odboráři a vysvětloval jim, že nám Liberecký kraj na zbytečné zaměstnance 20 nebo 30 milionů nedá," řekl ředitel. Miroslav Vacek začne sledovat, jak jsou s péčí v nemocnici spokojení pacienti. Také podle údajů od nich začne hodnotit personál.


"Slušné chování k pacientům nás nic nestojí. Jen se k němu zaměstnanci musejí vést, ať po dobrém, nebo po zlém," podotkl Miroslav Vacek.


Ředitel považuje za nutné, aby špičkoví odborníci v nemocnici měli i základní manažerské schopnosti a lépe mezi sebou spolupracovali. Pokud se mu podaří pro nemocnici zapálit své podřízené, věří, že ji vyvede z krize. Počítá i s personálními změnami ve vedení, zřídí chybějící funkce ekonomického a personálního náměstka a náměstkyně pro ošetřovatelskou péči.


Miroslav Vacek vystřídal koncem listopadu bývalého ředitele Jaroslava Tvrzníka, který odešel na vlastní žádost. V minulosti se podílel na dostavbě nemocnice Na Homolce a jejím uvedení do provozu nebo na krizovém řízení nemocnice Motol. Jako vzor si pro svou práci v České Lípě bere nemocnici v Uherském Hradišti, která hospodaří bez dluhů a vede ji jeho známý.