Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

V českolipské nemocnici skončila stávková pohotovost

Archiv

"Odboráři zrušili stávkovou pohotovost díky vstřícnosti radních Libereckého kraje," řekl dnes mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Radní totiž v úterý jednomyslně doporučili zastupitelům, aby vyhověli požadavku nemocnice a poskytli jí návratnou půjčku 15 milionů korun. Peníze umožní vyřešit kritickou finanční situaci, do níž se nemocnice v závěru roku dostala, a uchovat sociální smír, konstatují ve společném prohlášení mluvčí nemocnice, předseda lékařských odborů Vratislav Škoda a předsedkyně odborového svazu pracovníků zdravotnictví Irena Patková.


Pokud by kraj nemocnici nepodpořil, nemohla by příští měsíc platit za elektřinu a ostatní dodávky. Zdravotníci by zůstali bez výplat. Peníze od kraje přesto nemocnici na nohy úplně nepostaví, uvedl Vratislav Škoda. Pomohou jí ale, aby přežila nejhorší období, odrazila se ze dna a nespadla někam, odkud se už nedostane. Dluhy krajské nemocnice se pohybují kolem 130 milionů korun.


Petr Pokorný upozornil, že stávková pohotovost neměla žádný dopad na pacienty. Českolipskou nemocnici s poliklinikou využívá asi 110.000 obyvatel, pracuje tam přes 800 zaměstnanců, z nichž je 100 lékařů.


"Finanční injekce rozhodně problém nevyřeší, je nutné změnit celý systém zdravotnictví," podotkla náměstkyně hejtmana Irena Benešová. Kraj podle ní chce nemocnici udržet, musí ale vypracovat její nový, funkční model.