Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

V Libereckém kraji přibylo mnohem méně obyvatel než v minulosti

Archiv

Přírůstek obyvatelstva byl podle Českého statistického úřadu podstatně menší než v posledních dvou letech. Ve srovnání s loňským rokem je poloviční. Na vině je zřejmě krize a úbytek pracovních příležitostí. V minulosti totiž kraj vděčil za výrazný růst počtu obyvatel zejména přistěhovalcům, kteří přicházeli hlavně za prací. Stěhováním letos Liberecký kraj získal 514 obyvatel, loni jich ale bylo 1300.


Za šest měsíců letošního roku se do kraje přistěhovalo 2663 lidí, což bylo o pětinu méně než loni. Ve stejném období kraj opustilo 2149 obyvatel, když loni jich bylo o 138 méně. Například z Českolipska víc lidí odešlo než jich přišlo, což zřejmě souvisí s masivním propouštěním ve sklářství a automobilovém průmyslu, které region postihlo v prvních měsících letošního roku. Zatímco loni se za první pololetí do okresu Česká Lípa přistěhovalo 895 lidí a 701 jich odešlo, letos se do regionu přistěhovalo jen 668 lidí, ale 722 se jich odstěhovalo. Celkově tak stěhováním na Českolipsku ubylo 54 obyvatel.


Navzdory nedobré hospodářské situaci zaznamenaly všechny okresy celkové přírůstky obyvatel, byť na Semilsku se jejich počet zvýšil jen o sedm. Nejvýrazněji přibývalo obyvatel na Liberecku, kde je také největší nabídka práce. K nárůstu obyvatel také přispívá vysoká porodnost. Za půl roku se letos v Libereckém kraji narodilo 2594 dětí, což je jen o dvě méně než v rekordním loňském roce. Téměř 40 procent z nich se narodilo na Liberecku.


Přes vysokou porodnost je přirozený přírůstek obyvatel podstatně nižší než loni. Na vině je úmrtnost, která byla letos nejvyšší za posledních šest let. V prvních šesti měsících letošního roku zemřelo 2203 lidí, což bylo o 193 více než loni. Přirozenou cestou tak získal kraj 391 obyvatel, loni jich bylo 507. Nejčastější příčinou úmrtí byly nemoci oběhové soustavy, infarkty či cévní příhody, na něž umírá polovina lidí. Ve čtvrtině případů bylo příčinou smrti nádorové onemocnění.


V Libereckém kraji vstoupilo v prvním pololetí letošního roku do manželství 733 párů, což je nejméně od roku 2004. Loni se ve stejném období uskutečnilo 909 sňatků. Nižší je ale i počet rozvodů, kterých bylo podle statistiků 679. Loni jich soudy ve stejném období ukončily 765.