Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

V Novém Boru na úřad s kartou

Archiv

Bezhotovostní terminály na platební karty začaly koncem srpna fungovat na novoborském úřadě. Lidé tu teď mohou například správní poplatky za stavební povolení či živnostenské oprávnění zaplatit jako v obchodě při nákupu - kartou.


Městský úřad Nový Bor chce jít s dobou a zároveň vyhovět občanům. Lidé si stále častěji zvykají platit kartou a úřad má zájem takovým lidem vyjít vstříc. Na Městském úřadě v Novém Boru mohou lidé bezhotovostně zaplatit zatím na čtyřech odborech úřadu: na odboru dopravy - registrace vozidel a řidičských průkazů, na stavebním úřadu, živnostenském odboru a na přestupkovém oddělení správního odboru.


Smyslem zavedení bezhotovostních plateb bylo rovněž snížení počtu hotovostních plateb. Snížením objemu hotovostních plateb se snižuje riziko spojené s nakládáním s hotovými penězi a jejich přesunem do peněžního ústavu a zpět. Na druhou stranu pro občana to má tu výhodu, že občan nemusí platit vysoké poplatky za výběr hotovosti v bankomatu, nemusí mít při sobě dostatečné množství finančních prostředků včetně různých hodnot. Prostě občan použije platební kartu stejným způsobem, jako kdyby nakupoval v obchodě. Nový pilotní projekt zúčtování pak umožní, aby platba občana byla přesně identifikovaná podle určeného variabilního symbolu a následně automaticky zapsána do účetnictví úřadu.


Uvedená služba občanům je v Novém Boru zavedena jako pilotní projekt. Doposud používané bezhotovostní terminály neuměly rozlišovat konkrétní platby, což neslo nároky na další evidenci a účtování. Tento problém se podařilo v součinnosti s peněžními ústavy a programátorskými firmami vyřešit. Podmínkou pro udržení této služby v Novém Boru bude četnost používání nabízené služby. Na druhou stranu bude-li o tuto službu dostatečný zájem, bude možné bezhotovostní platby rozšířit i na další pracoviště úřadu.