Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

V Zákupech začala rekonstrukce čistírny a dostavba kanalizace

Archiv

Investorem je Severočeská vodárenská společnost (SVS), téměř 52 miliony korun by měla na akci přispět Evropská unie z programu ministerstva zemědělství. Práce už začaly, oba projekty by měly být dokončeny v červenci příštího roku, řekla mluvčí SVS Dagmar Haltmarová.


Rekonstrukce čistírny a dostavba kanalizace v Zákupech je jen jednou z dílčích akcí integrovaného projektu Čistá Ploučnice, jehož náklady překročí půl miliardy korun. Jeho součástí je také rekonstrukce dalších čtyř čistíren v České Lípě, Novém Boru, Jablonném v Podještědí a v lokalitě Doksy - Staré Splavy a dostavba kanalizačních sítí v Kamenickém Šenově a Mimoni, kde už loni práce začaly. Celý projekt byl rozdělen na jednotlivé akce, aby měl větší šanci získat dotace z EU.


Rekonstrukce čistírny a dostavba kanalizace v Zákupech vyřeší ve městě s 2800 obyvateli nakládání s odpadními vodami v souladu s přísnými evropskými normami, které se Česko zavázalo od roku 2011 plnit. "Projekt kompletně vyřeší kanalizační systém, tedy odvádění dešťových vod i splašků," řekl ČTK generální ředitel SVS Miroslav Harciník.


V Zákupech jsou dvě čistírny odpadních vod, jedna je uprostřed města a s jejím dalším využitím se už nepočítá. V 70. letech minulého století byla vybudována druhá čistírna v části Nové Zákupy, která byla určena pro kasárna. "Zařízení ale nevyhovuje moderním požadavkům na kvalitu čištění odpadních vod a navíc jsou některé objekty v havarijním stavu," popsala stav zařízení Haltmarová. Modernizace zařízení přijde na bezmála 29 milionů korun, zkvalitní se biologické čištění a zvýší kapacita. Dalších 45 milionů bude stát dostavba kanalizace včetně čtyř podzemních čerpacích stanic. Vybudovat je nutné téměř čtyři kilometry kanalizace a 350 metrů starého potrubí se dočká rekonstrukce.


V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt směřující ke splnění přísných evropských norem. Nedávno SVS dokončila integrovaný projekt Lužická Nisa, který stál téměř miliardu korun. Rekonstrukce a rozšíření se dočkala čistírna odpadních vod v Liberci, dostavěna byla kanalizace v Liberci a Jablonci nad Nisou a modernizována byla úpravna pitné vody Souš. Podobně rozsáhlý projekt zahájilo na jaře také Vodohospodářské sdružení Turnov. V pěti městech na Semilsku buduje kanalizace a v Lomnici nad Popelkou navíc rekonstruuje čistírnu. Tento projekt přijde zhruba na 950 milionů korun, více než polovinu získalo sdružení z evropských fondů.