Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Věhlasný chirurg přednášel v českolipské nemocnici

Archiv

Proto ve čtvrtek 30. března 2006 na semináři v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa nejprve s láskou zavzpomínal na rok 1962… jak zde získával první zkušenosti, nebo na ubytování v tehdejším hotelu Nebe. Ovšem hlavní část jeho vystoupení patřila odborné přednášce na téma „Chirurgická léčba pokročilé CHOPN (chronické obstrukční plicní nemoci). Včetně diskuse profesor Pafko hovořil dvě hodiny.




Seminář pojmenovaný „Moderní léčba chronické obstrukční plicní nemoci a plicní transplantace“ pod záštitou Spolku lékařů českých v České Lípě zorganizovalo oddělení pro léčbu tuberkulózy a respiračních nemocí.


Primářka MUDr. Magdalena Popelková ve zcela zaplněném sále NsP nemusela své hosty příliš představovat. Kromě profesora Pafka, doktora věd, přednosty III. Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Praze Motole a mimo jiné i zakladatele české transplantologie plic, lékařům a sestrám přednášela primářka MUDr. Jarmila Fišerová, vedoucí oddělení funkčního vyšetření dýchání krajské nemocnice v Ústí nad Labem, či MUDr. Antonín Novák, kardiolog rovněž z ústecké nemocnice, který vystoupil na ožehavé téma volby léků s názvem Originál nebo generikum.



Jak primářka Popelková zdůraznila, zvolené téma je velmi aktuální, neboť počet zemřelých na chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je dvanáctkrát větší než na astma. Nezanedbatelné jsou ekonomické výdaje na léčbu této choroby –jak v důsledku léčby ambulantní, tak při hospitalizacích:


„Mnohdy někteří pacienti vyžadují přechodně léčbu na lůžkách JIP, prodlužuje se pracovní neschopnost, v důsledku progrese choroby stoupá invalidita. Kvalita života je výrazně snížena,“ poznamenala.


Zatímco v okrese výskyt obávané tuberkulózy pozvolna klesá, pak oblasti rakoviny a zejména chronické obstrukční plicní nemoci je trend zcela opačný - trvale stoupá! Před pěti lety bylo na plicním oddělení českolipské nemocnice zjištěno celkem 49 nových případů karcinomu plic, v roce 2004 již 71 onemocnění a od počátku letošního roku naši lékaři diagnostikovali 56 nových případů onemocnění plicní rakovinou. Více než devadesát procent případů karcinomů plic je způsobeno kouřením cigaret.


„Naší snahou a prioritou je nyní vyrazit do boje s chronickou obstrukční plicní nemocí a s plicní rakovinou, a to především na poli pozitivní prevence ve výchově k nekuřáctví, ve zřizování center a poraden proti kouření, edukaci pacientů, aby se nastolený nepříznivý trend podařilo alespoň zastavit, když ne přímo zvrátit,“ prohlásila primářka Popelková.