Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Vizitky těch, kteří chtějí vládnout Liberecku

Archiv

ČSNS


Strana nemá na kampaň podle svého volebního zmocněnce Vlastimila Dvořáka téměř žádné peníze, protože je v konkursu. Za důležité pro Liberecký kraj považuje pět "P" ze svého volebního programu: právo, pořádek, poctivost, práci a prosperitu. Kandidátku ČSNS vede důchodkyně a bývalá starostka Marie Ducháčková.


ČSSD


Zaměří se hlavně na tři oblasti, do nichž by chtěli její odborníci promlouvat. Jde o finance, rozvoj kraje a školství. "Kromě jiného jsme již připravili projekt na podporu studia nadaných dětí ze sociálně slabých rodin," uvedl na tiskové konferenci ČSSD náměstek hejtmana Karel Dolejší. Lídrem kandidátky je ekolog Vít Příkaský.


Dělnická strana (DS)


Chce v kraji snížit nezaměstnanost a zajistit práci především pro Čechy, a nikoliv pro cizince. Řekl to lídr kandidátky, číšník z Harrachova Jindřich Nestler. DS požaduje přísnější tresty pro zločince a znovuzavedení trestu smrti. Vystupuje proti zneužívání sociálních dávek. Staví se proti privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven.


Evropští demokraté (ED)


Prosazují vyrovnanost krajského rozpočtu a brání se zadlužování. Preferují průhlednou politiku, potírání korupce ve veřejné správě a jasná výběrová řízení. Chtějí, aby občané rozhodovali samostatně ve více věcech než dosud a aby dostali větší prostor než dosud. Jedničkou kandidátky se stal zaměstnanec libereckého magistrátu Pavel Hruška.


KSČM


S právníkem Josefem Vondruškou v čele bude prosazovat národní zájmy, územní celistvost a státní suverenitu České republiky ve všech jednáních, do nichž kraj vstoupí. Vystupuje proti radikálnímu zvyšování nájemného, platby za bydlení v kraji by podle KSČM neměly překročit 25 procent životních nákladů. "Chceme bezplatné školství a také to, aby masová tělovýchova a sport byly dostupné pro všechny," uvedla volební zmocněnkyně strany Dana Lysáková.


KDU-ČSL


Na první místo kandidátky si zvolila ženu - živnostnici Barboru Krausovou. Volebním mottem lidovců je rovnost šancí mezi městy a obcemi. Jde jim o to, aby venkov nezaostával a aby většina peněz z rozpočtu Libereckého kraje nekončila ve velkých městech. Soustřeďují se rovněž na sociální sféru a charitu, kde mají podle svého krajského předsedy Jiřího Vacka hodně odborníků.


ODS


S českolipským starostou Petrem Skokanem na čele kandidátky usiluje o větší pravomoci kraje na úkor vlády a ministerstev. Chce, aby se Liberecký kraj stal plnoprávným krajem a vzniklo v něm krajské ředitelství policie, krajský soud nebo krajské finanční ředitelství. Kromě jiného slibuje podporu projektům měst a obcí, které mají šanci na příspěvky z Evropské unie.


Pravý Blok


Má v čele kandidátky živnostníka Jaroslava Schnircha a prosazuje, aby občané mohli odvolat zdiskreditované hejtmany, starosty, primátory a další volené funkcionáře okamžitě po jejich prohřešku při referendech, a ne až při volbách. "Chceme také, aby si lidé mohli podobně jako v Kalifornii nebo ve Švýcarsku sami vybrat, jestli chtějí sportovní halu, elektrárnu nebo železnici," konstatoval Schnirch.


SOS


Vystupuje za otevřenou společnost, kde se může každý vyjadřovat k veřejným věcem. Lidé v kraji by podle SOS neměli žít na úkor budoucích generací. Lídrem strany je jindřichovický starosta Jindřich Pávek. "Náš volební program hodně obsahuje myšlenky z jeho knihy Mám vizi," uvedl  krajský funkcionář SOS Josef Winter.


Strana zelených


Zaměřuje se na ochranu přírody. Podle volebního lídra, ekologa Jana Korytáře, vedoucího Společnosti přátel přírody, strana odmítá výstavbu dálnice Českým rájem ve směru z Turnova do Jičína. Nesouhlasí s odtěžením kopce Tlustec na Českolipsku, podporuje rychlejší železniční spojení mezi Libercem a Prahou a vystupuje proti korupci a vlivu známostí při rozhodování o důležitých záležitostech.


Strana zdravého rozumu


Vytvořila podle svých představitelů jednoduchý program: soustřeďuje se na všední věci, které ztrpčují život normálních lidí v Libereckém kraji. Jejím cílem je, aby konečně zvítězil zdravý rozum, a jako symbol si zvolila svítící žárovku. Kandidátku vede Lidie Vajnerová, manažerka zábavního centra Babylon a předsedkyně správní rady Nadace Škola hrou.


US-DEU


Zaměřuje se na oblasti, v nichž její představitelé působí od roku 2000 ve vedení kraje - jde zejména o dopravu a oblast rozvoje. "Chceme zlepšovat stav komunikací a vybudovat například bezpečnější a rychlejší silniční spojení mezi Českou Lípou a Novým Borem," prohlásil lídr kandidátky Miroslav Mach. Rozvoj kraje podle US-DEU musí být v souladu s ochranou přírody. Za důležitá pro život v kraji považuje US-DEU občanská sdružení.


České hnutí za národní jednotu


Vede je do voleb důchodce Václav Simmer. Podle krajského předsedy Jana Kopala usiluje hnutí o průhlednost politiky tak, aby do ní viděli i obyčejní lidé. Staví se za debolševizaci společnosti. "Mezi politiky i úředníky by neměli být už žádní bývalí členové KSČ," podotkl Kopal. Hnutí upřednostňuje české firmy před zahraničními.


Nezávislí


S dětským lékařem Miroslavem Samkem v čele se zaměří na pomoc obcím i ostatním zájemcům se žádostmi o peníze z Evropské unie. Pokusí se rovněž pospojovat uchazeče o příspěvky do celků, jež mají větší šance na úspěch. "Naší prioritou je obecní politika a práce v oblastech, které známe. V minulosti jsme například spolupracovali při zajišťování lékařských pohotovostí pro obyvatele kraje," dodal Samek.


SNK sdružení nezávislých


Považuje za důležitou hlavně obnovu venkova. Vedoucí kandidátky, jilemnický místostarosta Václav Hartman prohlásil: "Lidé z vesnic jezdí za prací většinou do měst a doma vlastně jen spí. Chceme jim zajistit mnohem častěji zaměstnání i v jejich obcích." Vesnice podle něj potřebují i lepší dopravní spojení s okolím. SNK sdružení nezávislých chce ještě více rozvíjet i cestovní ruch a na něj navazující služby. koalice


Unie pro sport a zdraví - Demokratická regionální strana


S lídrem lékařem Jiřím Richterem podporuje masový sport v tělovýchovných jednotách, ale i mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci. Do kraje se pokusí dostat také mezinárodní mládežnické soutěže. Soustřeďuje se na rozvoj rekreace a turistiky a s nimi související dopravy. Preferuje regionální podnikatele a ve zdravotnictví se zaměřuje na zachování co největšího počtu nemocnic a lékařských ordinací.


------------------------------------


Minulých voleb v roce 2000 se zúčastnilo 15 uskupení a vyhrála je ODS s 13 mandáty. KSČM jich získala devět, čtyřkoalice osm, ČSSD sedm, SOS pět a Nezávislí tři. Kraj nakonec ovládla koalice složená z ODS, čtyřkoalice a ČSSD; hejtmanem se stal Pavel Pavlík (ODS).